200 книги подари на читалището в Арбанаси жител на Г. Оряховица

Публикувано на ср, 15 юли 2020
144 четения

Читалищната библиотека в Арбанаси обогати фонда си с дарение от 200 книги. То е направено от жител на Горна Оряховица, който е пожелал да съхрани семейната библиотека на своите родители. Тъй като дарителят имал намерение да продаде наследственото жилище и нямал място в собствения си дом, потърсил къде може да предостави целия наличен книжен фонд. От библиотеките в железничарския град му отказали и той се обърнал към читалището в Арбанаси, където с радост приели.
“Книгите са предимно на тема българска история. Много от тях са за Възраждането, за националноосвободителните войни и за великите личности в нашата история. Тъй като в нашата библиотека досега липсваха такива издания, ние приехме дарението”, сподели Кинка Кирилова, секретар в арбанашкото читалище. Тя допълни, че книгите ще са полезни и за мероприятията, които се организират в библиотеката, а именно различни презентации, чествания на бележити дати, личности и др. Кирилова сподели, че томчетата вече са описани, подредени и готови за предоставяне на читателите. Част от дарените книги, които се повтарят в библиотеката, са заделени, за да бъдат използвани в инициативата на читалищното настоятелство за предоставяне на книги на други библиотеки в нужда.
“Ние често получаваме дарения и фондът на читалището вече разполага с около 4500 книжни единици. Всяка година, във връзка с Международния ден на детската книга – 2 април, организираме инициатива, в която децата и техните родители също ни даряват нови книжки”, сподели Кирилова и допълни, че в момента институцията кандидатства в конкурс за нови книги на стойност 1500 лв. Той е по проект за финансова подкрепа за библиотеките при обновяване на фондовете от книги и други информационни източници по програма “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” към Министерството на културата.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново