160 танцьори се събират на фестивал в Ресен тази събота

Публикувано на вт, 23 юли 2019
421 четения

Фолклорен фестивал “С премяна на мегдана” ще събере 160 танцьори от 10 населени места във великотърновското село Ресен. Събитието се открива на 27 юли от 17 часа пред местното читалище.
Тази година акцент във фестивала е изборът на Мис и Мистър Фестивал. При надпреварата за отличието конкурентите ще представят танци, песни, музикални изпълнения, словесен фолклор и др. свои умения, с които да впечатлят публиката и журито.
Участниците във фолклорния фестивал “С премяна на мегдана” ще преминат през два етапа. В първия ще представят автентично хоро, характерно за етнографската област на клуба участник. Вторият етап ще е за обработен фолклор. В него танцьорите ще покажат хореографска разработка на едно или повече хора от избрана етнографска област.
За участниците са подготвени различни награди. Танцувалите с най-голямо настроение ще получат наградата на кмета на Ресен. Отличието на ресенското читалище “Народна просвета 1874” ще отиде при най-артистичните изпълнители. Наградата на публиката естествено ще е за най-аплодираните. Всеки клуб ще получи грамота за участието си. Събитието ще бъде закрито с хоротека и приятелска вечер “Под звездите в Ресен”. Фестивалът не е с конкурсен характер.
В него ще се включат клубове от селата Малки чифлик, Ресен, Павел, Петко Каравелово, Климентово, Козаревец, Г. Сеновец и град Бяла, Велико Търново и Полски Тръмбеш. Форумът има за цел да популяризира българските хора, народни танци и богатството на българската народна носия. Той се организира за четвърта година по инициатива на Кметство Ресен, местното читалище и Клуб за хора и народни танци “Ресенски япрак” в партньорство с Община В. Търново.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново