16 музикални светила от 9 държави със зрелищен концерт на 8 рояла във В. Търново

Публикувано на ср, 9 Окт. 2019
231 четения

16 музикални светила от 9 държави се събират в България за зрелищен концерт на осем рояла. Велико Търново е сред градовете, които ще посрещнат уникалното музикално събитие, подкрепено от  фондация “Пловдив 2019”. Маестро Томислав Байнов и неговата звездна формация ще гостуват на 21 ноември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Организаторите обещават незабравимо преживяване и звук на световно ниво на  почитателите на музиката във Велико Търново.

Турне е до такава степен специално и важно за  света на класическата музика, че фирмата “Щайнгребер” /Steingraebеr/, която е водещ производител на рояли, застава зад него, изпращайки 4 от своите рояли в знак на подкрепа. Германската семейна фирма с над 200-годишна история задава най-високия стандарт в своята сфера. Сътрудничеството им с маестро Байнов, който е идеолог на проекта, датира от десетки години. Самият той споделя, че е поласкан от оценката им.

“За първи път в България  ще бъде изпълнена „Рапсодия в синьо“ на Гершуин на няколко рояла. Моята транскрипция на това произведение  сме я свирили по цял свят с огромен успех. Сега за първи път  ще бъде изпълнена в родината ми”, подчертава Томислав Байнов.

Роялите ще бъдат специално озвучени, няма да се разчита само на акустичния звук. Така всеки един зрител ще се наслади на концерта по най-добрия начин. Диригент на уникалното събитие е един от големите наши диригенти – Маестро Паликаров.

Пианистите са подбрани измежду най-добрите лично от Маестро Байнов. Те са от 9 държави, пръснати на три континента. Луиджи Казели е професор в Академията в Болоня, Мери Уу е професор в Хонг- Конг (Chinese University), Зузана Суханова е магистър доктор в Братислава. Всички останали музиканти са доценти по пиано в академии, консерватории и  университети в своите държави. Всички те ще пристигнат у нас и започнат репетиции още на 13 ноември и ще стартират турнето  от  Пловдив на 16 ноември.

Билетите за музикалното събитие в старата столица вече са в продажба в мрежата на еventim.bg

loading...
Пътни строежи - Велико Търново