153 млади художници се представят в Годишната студентска изложба на ВТУ

Публикувано на пт, 7 Дек. 2018
455 четения

Четвъртокурсниците от специалност “Педагогика на обучението по изобразително изкуство” (Стенопис) получиха наградата на Община В. Търново по време на традиционната Годишна студентска изложба на Факултета по изобразително изкуство при ВТУ. Отличието бе връчено на техния представител Радослав Тодоров, а водещ преподавател на студентите е доц. д-р Владимир Аврамов. Наградата на декана на Факултета доц. Борис Желев беше присъдена на Петър Кондев. Талантливият скулптор беше удостоен и с приза на търновското представителство на Съюза на българските художници, който му връчи Мариета Конова. Сред наградените от СБХ са Радостина Касабова и Жана Сивкова, а специалната награда отиде при Карина Влаева.
Общо 333 творби на 153-ма автори са подредени в изложбата на Факултета. В традиционната експозиция са представени творби в различни направления – живопис, графика, скулптура, графичен дизайн и визуални комуникации, рисуване и интермедия, стенопис. Арт събитието откриха деканът на художниците доц. Борис Желев, зам.-деканът доц. д-р Владимир Аврамов и проф. Иван Бочев.
Наградата за графика тази година бе присъдена на Марина Мавродиева, която е с водещ преподавател доц. Христо Керин. Третокурсникът Симеон Симеонов, възпитаник на доц. д-р Светослав Косев, бе отличен в категорията графичен дизайн. Наградата за живопис отиде при Цветелина Вангелова от 3 курс, която е в класа на доц. Красимир Карабаджаков. Второкурсничката Биляна Генева от класа на проф. Стефан Лютаков получи наградата в категория “Скулптура”.
Наградата за стенопис бе присъдена на Симона Йорданова от 1 курс с преподавател доц. д-р Владимир Аврамов. Второкурсниците Ана-Мария Иванова и Михаил Пасхов са победителите в категорията “Рисуване и интермедия”, чиито преподаватели са доц. д-р Деница Янева и доц. д-р Младен Младенов.
В рамките на годишната изложба наградата на ректора на ВТУ проф. Христо Бонджолов отиде при първокурсниците от специалност “Изящни изкуства – Скулптура”. Отличието за специалност бе връчено на 2 курс педагогика на обучението по изобразително изкуство.
По време на официалното откриване на изложбата дългогодишният преподавател и бивш декан на Факултета проф. Иван Бочев беше удостоен със званието “почетен професор”. Той стана петият носител на отличието. “За мен това е голямо признание, защото човек вижда, че трудът му не е отишъл напразно и колегите са оценили всичко, което съм направил за този факултет. Гордея се с тази награда”, сподели професорът, чиито живот е свързан с ФИИ повече от 40 г.
Студентската изложба бе съпътствана с експозиция на преподавателя във ВТУ проф. Николай Иванов, който е едно от емблематичните имена в живописта в национален мащаб. Сред гостите на откриването на изложбата бе Христо Харитонов, директор на музея в Полски Тръмбеш – родния град на художника. Той му връчи поздравителен адрес от името на кмета на Общината Георги Чакъров и от името на музея с поканата да подреди експозицията и в малкото градче.
След откриването на двете изложби бяха връчени дипломите за висше образование на абсолвентите от Факултета. При бакалаврите дипломи получиха 55 студенти, от които 14 завършват с отличен успех. При магистрите се дипломираха 23-ма, от които 17 са отличници.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново