135 книги дариха на Библиотеката и Военния архив дамите от Зонта клуб

Публикувано на пт, 14 Дек. 2018
392 четения

135 книги получиха като дарение от Зонта клуб Велико Търново Регионалната народната библиотека „П. Р. Славейков” и Държавният военноисторически архив. Те са предоставени по проект „Радичкови даряват 100 тона книги”. Изданията са дарени от семейството на големия български писател на дамите от Зонта, а те от своя страна ги предоставят на всички желаещи културни институции в страната. Библиотеката получава 113 книги, а архивът 22. Сред тях има изследвания, монографии, справочници, учебници. Подборът е осъществен от двете институции в зависимост от нуждите, които имат.

Радваме се, че чрез Зонта можем да получим тези ценни издания, които предоставят наследниците на големия български писател Йордан Радичков, каза в знак на благодарност директорът на библиотеката д-р Иван Александров.

През 2018 г. във фондовете на библиотеката са постъпили над 7000 библиотечни единици. Ръстът на постъпилите книги се дължи преди всичко на партньорството с общинското предприятие „Царевград Търнов” и Община Велико Търново с реализацията на проявата Фоайе на книгата, което се проведе през април, и от спечелен проект в края на годината от Министерството на културата. Получихме и няколко дарения, като последното е това от Зонта, обясни директорът на библиотеката.

Той връчи на дамите благодетелки почетен знак, грамота и картина за партньор и дарител. Отличията получи Красимира Коцева, която сега изпълнява длъжността президент на Зонта – Велико Търново. От името Държавният военноисторически архив думи на благодарност отправи неговият директор Светлин Радев.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново