12-годишният Александър от Първомайци е финалист в онлайн конкурса “Пендара”

Публикувано на вт, 16 юни 2020
208 четения

12-годишният Александър Денев от Първомайци успешно премина във втори финален етап на онлайн конкурса за Северняшка и Добруджанска песен “Пендара”. Младежът е възпитаник на Вяра Петрова и се обучава в НЧ “Иван Вазов – 1893” в Първомайци. Конкурсът се организира от Сдружение за фолклор “Цветница” – гр. Попово, като следствие на извънредната ситуация, в която бе поставен целият свят и с основна идея и кауза – популяризиране и съхранение на фолклорното песенно изкуство.
За по-малко от месец 216 изпълнители от цялата страна се включиха в тази кауза, като сред тях са деца от елитни музикални училища в страната. Конкурсът е със състезателен характер и се оценява от професионално жури в състав: добруджанските народни певици Калинка Вълчева и Галина Дурмушлийска, както и продуцентът в БНТ и северняшки певец Даниел Спасов. Надпреварата протича в два етапа с ясно изразени критерии, по които до втори кръг са допуснати общо 102 изпълнители в четири възрастови групи. Вторият кръг на конкурса вече е в ход. Той е с по-високи критерии и дава равен старт на всички достигнали до него. Включва разучаването на нова зададена от журито песен в рамките на седмица, както и записването ѝ на клип в същия този период. Оценяването ще се проведе от 15 до 21 юни, като в този период ще може да се гледат видеата и от онлайн публиката на страницата на конкурса. В същия срок журито ще определи победителите. Изключително интересна е и идеята за наградата на големия победител, определен като “Глас на пендара”, а именно автентична златна пендара от периода преди Освобождението. Интересна е именно историята на тази пендара, която е свързана с пламналата през 1846 г. епидемия от едра шарка, при която детската смъртност е била изключително висока и властта предприема кампания за ваксиниране на децата. Всичко това се случва при управлението на султан Абдул Меджид. Масово обаче населението отхвърляло ваксинацията от страх и незнание. Лекарски екип стигнал и до Търново по настояване на тогавашния игумен на манастира “Свето преображение Господне” – Схи монах Зотик. Народът категорично се възпротивявал и по тази причина целият екип решил да даде на всяко семейство, което ваксинира децата, по една златна паричка – четвърт меджидие, като подарък и вечен спомен от султана.
Пендара на два века е не само чест за този, който с гласа си покаже, че я заслужава, но и изключителна отговорност. Такъв дар се получава веднъж в живота и той задължава притежателя му да продължи, съхрани и предаде на идното поколение знанието за българския фолклор.
“Любовта към народната песен в мен запали моята първа учителка по пеене Веселина Кожухарова, радвам се, че с нея се открихме и тя видя в мен качества, за които не подозирах. Благодарен съм за подкрепата на родителите ми и на НЧ “Иван Вазов – 1893” – Първомайци, в лицето на Теодора Миновска. Но най-вече съм благодарен на сегашния си педагог Вяра Петрова. Тя ме учи с огромно търпение и упоритост, предава ми не само текста и музиката на песните, а и любовта и емоциите от тях, много добър човек и приятел е. За втори етап от конкурса вече сме изпратили клипа. Интересът към конкурса ми беше привлечен именно от този втори етап, в който всички участници влизаме малко в ролите на участниците от “Като две капки вода”. Всъщност целите ми бяха да разуча правилно и точно песента и да я изпълня по най-добрия възможен за мен начин, за всички Вас. Своята награда аз вече я получих във Ваше лице и в лицето на журито, което ме постави наравно с деца, занимаващи се с пеене от много години и учещи в елитни музикални училища. Пеенето е преди всичко радост и наслада за ухото и душата, а не съревнование за кой е по- по- най”, споделя Александър, който е класиран за финалния кръг и на друг голям онлайн фолклорен конкурс – “Българин”, организиран от Фондация “Българин” – Варна. Той се готви и за сцената на Национален фолклорен конкурс “Орфеево изворче”, който се очаква да се проведе около средата на месец юли.
сн. Личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново