Зловещ инцидент в стражишко село

Публикувано на пт, 8 Ное. 2013
1586 четения

Кучета разкъсаха възрастна жена. Прегризали гърлото и яли от тялото й

Възрастна жена от стражишкото село Владислав загина по ужасяващ начин, след като бе разкъсана от озверели животни. По първоначални данни за смъртта й са отговорни кучета, но полицията все още не може да посочи конкретните животни, които са я нападнали.
Сигнал за инцидента бил подаден около 14,30 ч. в сряда от Анатоли К. от същото село, който съобщил, че близо до къщата му има мъртва жена. Първоначалният оглед на полицията установил, че трупът е на 81-годишната Славка Енева. По врата и тялото й имало множество разкъсно-контузни рани, които показвали, че е станала жертва на нападение от диви животни, по-всяка вероятност кучета. Според разследващите, в момента на атаката тя се е намирала под голям орех, разположен точно срещу къщата на Анатоли и е събирала паднали по земята плодове. Там са намерени няколко платнени торбички пълни с орехи. Тялото на Славка обаче било открито на метри от това място, а дълга кървава диря показвала, че е била влачена от животните. Направената аутопсия в МОБАЛ показва, че е била хапана по врата, при което е разкъсана сънната артерия. Според лекарите именно това е била фаталната травма, причинила смъртта й.
Разследването към момента е затруднено от липсата на свидетели на фаталния инцидент. За последно Славка била забелязана около 10,30 ч. в сряда в местната бакалия. Тя живеела в с. Владислав заедно с внука си, който се грижел за нея. Мъжът не се притеснил от отсъствието й, тъй като не било необичайно бабата да излиза в селото през светлата част на денонощието. Къщата на Анатоли е единственият обитаем имот в района на трагедията. По това време в дома му не е имало никой и не е имало шанс нападнатата жена да получи помощ.
Към момента полицията работи по две версии за смъртта на Славка. Анатоли отглежда две кучета в двора си – голямо куче порода дого аржентино и по-малък немски шпиц. Когато полицията е пристигнала на мястото, двете кучета са били в двора, но криминалистите не изключват те да са се озовали навън и да са нападнали бабата. По тялото на шпица са открити следи от кръв, чиито произход се изяснява. Според разследващите само аржентинският дог може да причини такива ужасни рани по тялото на Славка. От двете кучета са взети натривки и биологичен материал и предстои с тях да бъде направен следствен експеримент. Според обясненията на собственика, догът бил кротко животно и никога не бил нападал хора. Това се потвърждава и от поведението му при огледа, когато не показвал никаква агресия и лежал спокойно в присъствието на десетките непознати полицаи. По него нямало следи от кръв.
Втората версия на криминалистите е, че жената е нападната от преминаваща глутница подивели кучета. Мястото на инцидента е близо до дълбоко дере, от което започва гориста местност. От полицията не изключват там да скитат кучета, изоставени от собствениците си. Възможността такива да са нападнали жената се потвърждава и от друга особеност, открита при аутопсията. От крака на жената са откъснати мускулна и костна тъкан, което показвало, че животните, убили Славка, са яли от трупа й. Според ветеринарни специалисти подобно поведение е крайно необичайно за домашно отглеждани кучета, каквито са догът и шпицът на Анатоли. Към момента се работи и по двете версии. Собственикът на кучетата бил потресен от трагедията и оказвал пълно съдействие на разследващите.
Жестоката смърт на Славка Енева потресе жителите на с. Владислав. “Трудно ми е да говоря за това, не съм спал цяла нощ, след като намериха тялото й. Не знам как точно е станало, това трябва полицията да изясни, но е просто ужасно”, сподели пред екипа ни кметският наместник на селото Стоян Йорданов. По думите му досега никога не е имало такива произшествия в селото.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново