Жоро Американеца и Алчо бяха на разпит по делото за Орлин Тодоров

Публикувано на вт, 27 Ное. 2012
994 четения

Великотърновският окръжен съд даде ход на нова серия от съдебни заседания по делото срещу бившия шеф на ТЗ БОП Орлин Тодоров. Той бе задържан в началото на март 2011 г. и по-късно му бяха повдигнати обвинения в издаване на държавна тайна, престъпления по служба и възпрепятстване на орган на правосъдието. Мегапроцесът започна преди повече от месец, но неявяване на повече от 30 свидетели доведе до отлагането му.
На вчерашното заседание стана ясно, че бизнесменът Петър Христов ще трябва да даде показания пред съда в сряда. Призовката не е върната, което според магистратите означава, че е възможно бизнесменът да я е получил. По-голям проблем създават благоевградският строителен бос Николай Галчев и синът му Любомир. Двамата не могат да бъдат открити на повече от пет различни адреса, с които разполага съдът, и по-всяка вероятност ще бъдат обявени за издирване.
Вчера бе разпитан великотърновският бизнесмен Георги Ганчев – Американеца. Той потвърди първоначалното казано от прокуратурата, че е бил изнудван от двама бивши негови служители за сума от 100 000 лева. Те го заплашили, че ако не “оправи проблема” ще започне наказателно производство срещу него, по заповед на “много влиятелни хора”. Ганчев твърди, че не обърнал никакво внимание на заплахата и не е плащал никакви пари. Също така той не е знаел да е бил подслушван по това време. Според наблюдаващия прокурор Валентин Вълков, информацията за изнудването е станала достояние на Орлин Тодоров в хода на оперативна разработка под названието “Гюлетата” и впоследствие “докладвана” от антимафиота на великотърновски бизнесмен.
Показания пред съда даде и бившият кмет на Горна Оряховица Йордан Михтиев, разпитван за изтичането на информация по случая “бебе във фризера”, за което Тодоров също е обвинен. Скандалът с лекарите от Горна Оряховица избухна след изнасяне на информация, събрана със СРС при подслушване на телефоните на Михтиев и директора на болницата Миролюб Кожухаров.
Бившият градоначалник обясни, че е разбрал, че телефонът му се подслушва от национален ежедневник, но решил, че става въпрос за политическа поръчка. Михтиев подчерта, че върху него многократно е оказван политически натиск от депутати от ГЕРБ, включително и за отстраняването на директора на болницата и заместването му с “по-подходящ кадър”. “Реших, че това подслушване е резултат на някакви клевети и манипулации, тъй като народните представители са ме заплашвали именно с правосъдната система”, поясни екскметът. Тази реплика ядоса прокурор Валентин Вълков, който обвини Михтиев, че не е направил никакъв опит да провери информацията за подслушването през прокуратурата. “Вие като сте бил кмет, г-н Михтиев, знаехте ли си правата?”, контрира обвинителят.
По процеса бе разпитван и Алейдин Алиев – Алчо. Той отбеляза, че е свързал Тодоров със свой познат във връзка с вилни имоти в село Чифлика и че се е срещал с бившия антимафиот само един път.
Разглеждането на делото ще продължи днес с представяне на заключенията по назначени съдебни експертизи.
 Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново