Затворник окраде затвора

Публикувано на ср, 6 Ное. 2013
2291 четения

Затворническото общежитие във Велико Търново.

Апаши изнасят половин тон газьол през оградата. Наглостта на апашите изуми полицаите. Служители от три области в акция по залавянето им 

Криминалисти задържаха престъпна група, извършила крупна кражба на гориво за отопление във Велико Търново. Куриозното в случая е, че краденият газьол е изнесен от откритото затворническо общежитие във Велико Търново. Полицията разполагала с оперативна информация за подготвяното престъпление и организирала мащабна акция по залавянето на крадците. В операцията участвали криминалисти от областните дирекции на МВР във Велико Търново, Русе и Ловеч, както и служители от ГД “Национална полиция”.
В местността Дервент, по пътя между Велико Търново и Самоводене, униформените служители устроили засада и спрели за проверка лек автомобил “Форд”, управляван от 52-годишния Мехмед Барутоглу – Сома от русенското село Бъзън. С него пътували и 24-годишният А. М. и Р. О. (36 г.) от съседното село Сваленик. Веднага след това бил спрян автомобил “Фолксваген”, шофиран от 32-годишния Озан М. – Узито от с. Бъзън.
При обиск на двата автомобила в багажника на фолксвагена полицаите открили 16 платсмасови туби с вместимост по 20 литра и 2 туби с обем 10 литра, всичките пълни догоре с промишлен газьол. Изяснило се, че по-малко от час по-рано газьолът бил източен от цистерна в затворническото общежитие във Велико Търново.
Според разследващите четиримата апаши предварително планирали удара, като “мозъкът” на операцията бил Барутоглу. Мъжът излежавал петгодишна присъда за предишна кражба и първоначално бил настанен във великотърновския затвор. Началникът на общежитието Розалина Ганекова твърди, че е бил примерен затворник, не е създавал неприятности и по време на престоя си там бил назачен като параджия в котелното отделение на затвора. Имал добра представа за отоплителната инсталация, съхраняваното гориво и възможностите за достъп до котелното.
Преди 20 дена бил преместен в друг затвор – откритото общежитие в Ловеч. Изглежда още там планирал кражбата и когато на 1 ноември бил пуснат в домашен отпуск, Мехмед се завърнал в родното си село и събрал останалите трима участници. Всички те са негови роднини.
Малко преди полунощ те проникнали в затвора, като се възползвали от огромна дупка в оградната мрежа. Впоследствие през отворен прозорец влезли в котелното. Там била разположена четиритонна цистерна под налягане, от която с помощта на 25-метров маркуч и спирателен кран започнали да преточват горивото в туби. Когато напълнили всички съдове, натоварили част от тях в единия автомобил, а 20 туби с вместимост по 11 литра скрили край оградната мрежа с намерение да ги превозят по-късно. Покрили ги със строителни отпадъци. Забележителното е, че не само успели да избегнат нощната охрана, но и стигнали до котелното, без да им се наложи да взломяват каквото и да е.
“Проблемът със състоянието на оградата съществува от години и в миналото е имало немалко случаи на бягства поради тази причина. Откакто аз работя тук обаче, това е първият случай, в който някой отвън се опитва да влезе вътре, още по-малко пък да краде”, твърди Ганекова. По думите й тя всяка година уведомява ГД “Изпълнение на наказанията” за състоянието на мрежата, но пари за възстановяването й така и не се отделяли. Според нея проблем с отоплението на затвора няма да има, тъй като по-голямата част от горивото се съхранява във външни цистерни, които са по-трудно достъпни. По информация на прокуратурата краденият газьол ще бъде върнат веднага, след като се вземат сравнителни проби за съдебна експертиза.
Всички задържани апаши, освен Барутоглу, са разпитани пред съдия и са съдействали на органите на разследването. Те не отрекли, че са имали намерение по-късно да продадат горивото. Към момента са им повдигнати обвинения за кражба и им е наложена мярка за неотклонение “подписка”. Тарторът Барутоглу е върнат в затвора в Ловеч и тепърва предстои да бъде разпитан. Той има богато криминално и съдебно досие, включително 16-годишна присъда за убийство. Преди повече от две десетилетия убил пазач, който го хванал да краде от склад в русенско. За “удара” с газьола му е повдигнато обвинение за кражба в условията на опасен рецидив и може да получи между 3 и 15 години затвор.
Кметът на Бъзън Василена Борисова заяви, че е изумена от действията на Барутоглу и твърди, че при всичките си престои в селото е бил изключително отзивчив, полагал грижи за семейството и възрастните си родители. Често помагал и на кметството, тъй като имал завидни умения в строителния занаят. “След като излежа присъдата си за убийство, не е създавал никога никакви проблеми”, твърди тя.
Пламен КАРАИВАНОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново