Затвор за четирима, задигнали цигари за над 6000 лeва

Публикувано на пт, 27 сеп. 2013
531 четения

По една година лишаване от свобода при първоначален строг режим ще трябва да изтърпят 39-годишният Любомир Л., Иван. Х (28 г.), Иван И. (38 г.) и Мариян В. (28 г.) за крупна кражба на цигари от хранителен магазин. Престъплението било извършено в началото на ноември миналата година.
Любомир и Мариян са родом от Ябланица. Решили да сформират импровизирана група за кражби в страната и се свързали с двамата Ивановци от Ботевград. И четиримата в групата имат богат криминален опит и дебели съдебни досиета, предимно за кражби. Намерили подходящ лек автомобил, сдобили се с шанцови инструменти и потеглили из страната в търсене на “ценни находки”. Докато пътували по главния път София – Варна, се стъмнило и решили да се отбият от пътя в някое от близките села в търсене на обект за кражба. Озовали се в Балван. Първоначално се оглеждали за изоставени трафопостове, с цел да отмъкнат намиращите се вътре кабели и шини, но в последствие минали покрай местната бакалия. Тъй като по това време нямало движение около търговския обект, решили да ударят него. Разбили с “меча лапа” стъклопакета на входната врата и успели да изнесат общо 174 стека с цигари от различни марки, 25 пакета с насипен тютюн и една бутилка марково уиски. Натоварили ги в автомобила и се измъкнали незабелязани от селото. Само ден по-късно извършили втора кражба в Пирдоп. Задигнатите цигари успели да пласират на човек от София, който обаче нямал представа, че са крадени.
Криминалистите успели да влязат по следите им и заловили единия от апашите, който пък издал останалите участници в групата. Приключването на разследването се забавило, тъй като Мариян избягал зад граница и до момента местоположението му не е известно. Неговата присъда е произнесена задочно. Апашите възстановили цялата открадната сума и това ги спасило от значително по-тежки наказания. Присъдата може да бъде обжалвана пред ВТОС.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново