Затвор за апаши, задигнали 3 т. части от вагони на жп гара Горна Оряховица

Публикувано на пт, 6 Дек. 2013
650 четения

2 г. затвор при първоначален строг режим постанови Районен съд – Горна Оряховица, за Найден Асенов от същия град, обвинен в кражба на голямо количество метални части от товарни вагони. Неговият авер и съучастник в престъплението – Атанас Димитров, е осъден на 6 месеца лишаване от свобода по същото дело. Решението подлежи на обжалване пред ВТОС.
Найден и Атанас се сговорили да извършат кражбите в началото на 2013 г., след като намерили начин лесно да стигнат до товарни композиции на разпределителна гара. Всички вагони имали метални спирачни елементи, т.нар. калодки. Те са от чугун и тежи около 10 кг. Двамата апаши започнали периодично да се промъкват до вагоните и да свалят калодки. Първата кражба е извършена на 20 януари, а последната – на 13 март, когато Найден и Атанас били спипани от органите на реда. Двамата извършили 18 “набега” – всичките през нощта. Успели да окрадат 28 товарни вагона и да изнесат 305 калодки. Общото им тегло възлиза на над 3 т., а паричната им стойност – на 2409 лв. Повечето от откраднатите елементи двамата предали за скрап и полицията успяла да върне на БДЖ малка част от тях. Поради това съдът е постановил двамата крадци да платят солидарно на държавния превозвач 2125 лв.за нанесените от тях щети.
Двамата подсъдими са стари познайници на полицията и са осъждани в миналото, поради което съдът е постановил ефективни наказания. Найден има условна присъда от 2011 г., когато в съучастие с други апаши успял да задигне 10 метални капаци на шахти за ел. обслужване на пистовото осветление на Летище Г. Оряховица.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново