Заради липса на ЕГН и гражданство чужденец почина от измръзване

Публикувано на чт, 6 Дек. 2018
2154 четения

Еманоил Петалидис преди да бъде настанен в център "Промяна"

Гръцкият гражданин, който беше намерен починал от измръзване, се казва Еманоил Петалидис, разбра “Янтра ДНЕС”. Той бил женен за българка, от която има три деца, разпръснати по света. Двамата имали таверна в Солун, но след кризата в южната ни съседка фалирали. Съпругата му се върнала в България, за да гледа болната си майка, а той тръгнал с нея. В Търговския регистър дори има регистрирана фирма на името на Петалидис – “Е. Петалидис” ЕООД. Учредителният акт на дружеството е от края на 2012 г. Няма данни фирмата да развивала сериозна дейност. Гъркът говорел перфектен български. Често можел да бъде забелязан на Самоводската чаршия във Велико Търново, където живеела тъща му.

“Този мъж познаваме още от м.г., когато сам дойде при нас в център “Промяна” в най-студените зимни дни. В момента, в който времето се затопли, веднага си тръгна. Не бяхме го виждали в продължение на няколко месеца, докато в края на ноември в 3 часа през нощта от великотърновската Спешна помощ не го докараха при нас. Оказа се, че е изключително изтощен. Тук направихме всичко възможно за неговото възстановяване. Беше много благодарен за помощта и силите му се възвърнаха изключително бързо. Това обаче доведе до нови трудности. Изведнъж искаше да пие алкохол. Пушеше цигари в стаята си и имаше опасност да се запали в леглото. Стана агресивен към другите. През нощта се опитваше да взема цигари и пари от дрехите и шкафчетата на настанените. Ходеше по голяма нужда върху почистените плочки в стаята си, а после покриваше изпражненията си със салфетка и т.н. “, разказа Петър Благинов от Центъра за временно настаняване “Промяна” в Г. Оряховица.

Той обясни, че са направили опит да се свържат с различни институции, откъдето им отговорили, че без ЕГН и българска лична карта не могат да направят нищо, за да му помогнат. От “Промяна” незабавно уведомили гръцкото посолство в София. От там им отговорили, че нямат механизъм, за да му помогнат. Освен това, той бил гражданин на ЕС и като такъв в България би трябвало да му се окаже адекватна медицинска помощ.

На 30 ноември Еманоил Петалидис обяснил в центъра, че иска да се върне на Самоводската чаршия във В.Търново, където се чувствал най-добре. “Знаехме, че това негово решение е напълно неразумно. При раздялата ни каза: „Момчета, такова отношение никъде не съм виждал. Този приют е най-хубавото място на света”. Паралелно с тези събития се свързахме с българи в Солун, които ни дадоха информация относно помощта, която църквата и държавата оказват там на хора в беда. Всичко беше организирано и имаше възможност до дни да бъде закаран в Гърция, където никой нямаше да му иска ЕГН и български документ за самоличност. Когато в понеделник потърсихме човека без ЕГН и с гръцко гражданство, за да му кажем за възможността за връщане в Гърция, се оказа, че е прекалено късно. Така е, когато всички държавни институции казват, че това не е техен случай”, заяви още Благинов.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново