Задържаха нигериец, вербувал “мулета” за международен трафик на дрога

Публикувано на пт, 30 Ное. 2012
439 четения

Нигериец с българско гражданство бе задържан от ГДБОП при акция за трафик на наркотични вещества. Във вторник антимафиоти нахлули в дома на 53-годишния Марк Басей в свищовското село Морава и го отвели с белезници в ареста. Според разследващи нигериецът представлява важна брънка от международен канал за трафик на дрога. Пряко той не пренасял наркотични вещества, неговата задача била да издирва бедни хора, готови срещу малки суми пари да пренесат забранените вещества през граница за разпространение в държави от ЕС.
По информация на антимафиоти “мулета”, вербувани от Басей, са залавяни с наркотици в почти всички държави в Западна Европа. Ставало дума за десетки отделни случаи, като пренасяните наркотици са били в най-различни количества и от целия “спектър” видове – като се започне от марихуана и се стигне до хероин.
След задържането на Басей антимафиотите извършили обиск в дома на нигериеца в свищовското село. Не били открити никакви наркотични вещества, но за сметка на това полицаите открили огромно количество мобилни телефони, както и списъци с лични данни на хора от областта.
Марк Басей пристигнал в България още в началото на 90-те години на миналия век. Оженил се за българка и заживял в село край Свищов. Постепенно научил български език, получил статут на постоянно пребиваващ в страната ни и имал две деца от първия си брак, които отдавна не живеят при него. Първата му съпруга била спипана преди години да пренася наркотици зад граница. Преди 5-6 години Басей се преместил в село Морава, развел се и се оженил повторно. Настоящата му съпруга била на гурбет в Германия.
Хора от Морава споделят, че нигериецът не създавал проблеми в селото, но не бил особено комуникативен. Официално бил безработен, но в малкото населено място отдавна имало подозрения, че се занимава с наркотици. Преди около две години звеното “БОП” отново го “посетило” и жителите на селото станали свидетели как прибират Марк с белезници.По-късно мъжът се върнал в къщата си.
По официална информация на МВР Марк има една криминална регистрация за закана за убийство, но не е бил осъден. Според криминалистите той е само звено от мащабен канал, който функционира от години на територията на страната ни.
Басей е конвоиран от униформени служители в София, където предстои да бъде разпитан в хода на разследването.
Пламен КАРАИВАНОВ  

loading...
Пътни строежи - Велико Търново