Задържаха двама мъже за отглеждане и притежание на наркотици

Публикувано на сб, 16 сеп. 2023
2946 четения

Двама мъже – на 50 и 52 г. от В. Търново и Г. Оряховица, са задържани за отглеждане на растения от рода на конопа и за притежание на марихуана. Това заяви на брифинг директорът на Областна дирекция на МВР – В. Търново старши комисар Димитър Машов. Специализираната полицейска операция е реализирана на 14 септември вечерта. „В хода на операцията в имот в землището на село Родина в момент на обгрижване и поливане на растения от рода на конопа бяха задържани две лица. Те са познати на полицията, единият е осъждан, но за друг вид престъпление. При направения оглед са установени 256 растения с височина между 2 и 3 метра“, заяви старши комисар Машов. На следващия ден при претърсване на имота са установени пет чувала с марихуана – суха листна маса, готова за разпространение. Теглото на намерената марихуана е над 38 кг, а площта на насажденията с коноп е около 250 кв. м. По информация на полицията задържаните се занимават с тази дейност от миналата година, като се предполага, че това е втора реколта.
По случая е образувано досъдъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – В. Търново. Двамата мъже са привлечени като обвиняеми. „С постановление на наблюдаващия прокурор от вчера са задържани за срок от 72 часа. В понеделник ще внесем искане до съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, заяви районният прокурор Тихомир Шабов. Той уточни, че има данни, че дейността на двамата мъже е подпомагана и от други лица, които също могат да бъдат привлечени като обвиняеми.
В хода на досъдебното производство ще стане ясно къде са разпростанявани наркотичните вещества.
Това е поредната успешна акция за последните два месеца на полицията и първото по-голямо количество, открито за последната половин година, уточни старши комисар Димитър Машов.
Предвиденото наказание за отглеждане на наркотични вещества е от 2 до 5 г. лишаване от свобода и глоба от 5000 до 10 000 лв. за всяко лице, а за притежание законът предвижда от 1 до 6 г. лишаване от свобода и глоба от 2000 до 10 000 лв., уточни прокурор Тихомир Шабов.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново