Взрив на газ унищожи пристройка и вкара 65-годишен мъж в болница

Публикувано на пн, 13 окт. 2014
326 четения

Взрив на пропан-бутан нанесе големи материални щети на пристройка в свищовското с. Вардим и причини сериозни травми на 65-годишния й обитател. Инцидентът станал около 5,20 ч. сутринта. Обстоятелствата около него все още се изясняват от полицията.
Пострадалият Георги Георгиев живеел заедно с 90-годишните родители на жена си. Съпругата му била на гурбет в Гърция, но се е върнала в страната, след като научила за станалото. Георги имал сериозни познания и умения в строителната дейност и през по-голямата част от живота си изкарвал прехраната си с тях. Решил преди време да изгради пристройка, долепена до старата къща на своите тъст и тъща. Сградата имала собствена спалня, дневна и кухня, в която семейството можело да живее самостоятелно. Същевременно давала възможност да са близо до тях и да полагат грижи за възрастните хора. Ден преди инцидента Георги видял, че бутилката с пропан-бутан, която ползвал за готвене, е свършила и я подменил с нова. На следващата сутрин станал рано и отишъл в кухничката да си свари кафе. Последвала мощна експлозия, която превърнала пристройката в руини. На място били изпратени екипи на противопожарната служба и полицията. Георги получил сериозни обгаряния, но бил в съзнание и контактен и дори сам се качил в пристигналата на място линейка. Бил откаран в специализираната клиника по изгаряния в Русе, където са му направени кръвопреливания и предстоят хирургически интервенции за присаждане на кожа. Според медиците, състоянието му било стабилно и няма непосредствена опасност за живота му. Тъй като първите няколко дни при изгарянията са критични, все още не дават прогнози за възстановяването му.
Извършеният от полицията оглед на местопроизшествието показал, че бутилката с пропан-бутан е цяла и взривът не е произтекъл пряко от нея. Едната от възможностите е да е имало технически проблем в самата инсталация – вентила и свързващия маркуч. Другата е самият Георги да е забравил да затвори вентила при поставянето на новата бутилка. Мъжът има прекаран инсулт и въпреки че се грижел сам за себе си, не се изключва вероятността да се е разсеял. През нощта концентрацията на пропан-бутан в помещението силно е нараснала и е била достатъчна дори искра от ключа на лампата, за да се взриви. Няма поражения по основната постройка, в която са живеели тъстът и тъщата на Георги, те двамата също не са пострадали. Пристройката, ползвана досега от потърпевшия и съпругата му обаче, е напълно негодна за живеене. По случая е образувано досъдебно производство.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново