ВТОС намали присъдата на мъж, изтеглил неправомерно дружествения си дял във фирма

Публикувано на вт, 8 юли 2014
281 четения

3 г. лишаване от свобода постанови ВТОС за 42-годишния Павел Лазаров от Габрово. Той бе изправен пред Темида по обвинение в длъжностно присвояване на 89 980 лв. и на първа инстанция бе признат за виновен и осъден да прекара 4 г. зад решетките. След обжалване, въззивният съд е намалил присъдата му с една година.
Куриозното в казуса на Лазаров е, че парите, за които прокуратурата го е обвинила, че е присвоил, са всъщност собственият му дружествен дял в ощетената фирма.
През 2008 г. Лазаров влязъл в съдружие по това време с 19-годишната Габриела Милкова, дъщеря на бизнесмена Младен Милков. Двамата имали равно участие във фирмата “Евроагроимпекс” ООД, като общият уставен капитал бил 205 000 лева. Целта на новосъздаденото дружество било изграждане и експлоатиране на птицеферма в тръмбешкото село Каранци.
Първоначално предприятието било печелившо, във фермата се отглеждали около 20 000 кокошки носачки. В последствие дружеството започнало да изпитва затруднения и бизнесът не носел очакваните приходи. В края на май 2011 г. Павел Лазаров решил да прекрати участието си в предприятието. Без да уведоми съдружничката си, като управител изтеглил 89 980 лева от сметките на “Евроагроимпекс” и ги прехвърлил на собствената си банкова сметка. Милкова установила какво е станало, но опитите й да се свърже с Лазаров ударили на камък. Тя подала сигнал в “Икономическа полиция”, успяла да издири Лазаров и след разследване, продължило около година, прокуратурата му повдигнала обвинение.
Независимо че мъжът е изтеглил сума, по-малка от размера на собствения си дял във фирмата, според прокуратурата с действията си той е ощетил Милкова и деянието му може да се класифицира като длъжностно присвояване.
Въззивният съд е потвърдил вината му, но е коригирал наказанието, което според магистратите е било несправедливо завишено.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново