ВТАС увеличи присъдите за бандата на Таланта

Публикувано на ср, 15 окт. 2014
394 четения

Великотърновският апелативен съд увеличи наказанията за престъпна група, извършила въоръжен грабеж с отвличане в с. Първомайци. Най-драстично е изменена присъдата за Марин Петров – Бандалото (41 г.), който бе осъден на 4,5 г. затвор от ВТОС. Според въззивния съд той трябва да прекара зад решетките 10 години. 8 г., вместо първоначалните 6, ще трябва да търпи 28-годишният Венцислав Петров – Гаргата, а наказанието за третия участник в групата Евелин Дешев е изменено от 4,5 г. на 6 г. затвор.
Дръзкото престъпление бе извършено в края на февруари 2011 г. в с. Първомайци. Тогава двама маскирани и въоръжени отвлякоха микробус “Пежо Боксер” на софийска дистрибуторска фирма. Нападението било извършено в момента, в който водачът спрял пред магазина на Евелин Дешев в селото. Бусът бил натоварен с цигари за около 18 044 лв., имало и 11 385 лв. оборотни пари. Нападателите взели 2600 лв., а другите били скрити в тайник, който шофьорът не издал. Малко след като отвлекли возилото, маскираните закъсали в нива край Самоводене, изоставили буса заедно със завързания шофьор и се опитали да избягат пеша.
Благодарение на джипиес система в превозното средство, следово куче и записи от видеокамери, криминалистите само за два дни разкриха нападателите – световния рекордьор на 200 м бягане Николай Антонов – Таланта и Венцислав Петров – и двамата от Разград. Малко по-късно бе задържан Марин Петров като организатор, а като обвиняем бе привлечен и Евелин Дешев. Таланта така и не стигна до съда, след като психиатрична експертиза показа, че е невмеяем и той бе настанен в специализирано заведение за лечение на психични заболявания. Делото срещу останалите трима обаче се влачи по инстанции вече трета година.
При първото разглеждане на казуса Дешев бе признат за невинен, а Гаргата и Бандалото получиха съответно по 10 и 8 г. затвор. ВТАС отмени присъдите и върна делото за разглеждане от нов състав на първата инстанция заради процесуални нарушения. При повторното разглеждане на делото от Окръжен съд бяха постановени по-ниски наказания за Венцислав и Марин, но за виновен бе признат и Евелин Дешев. Делото отново премина във ВТАС, който се произнесе с решение вчера. Според него, присъдите за тримата са били твърде занижени, особено по отношение на Бандалото. Решението подлежи на обжалване пред ВКС.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново