“Пътна полиция” с кампания за безопасност на пешеходците

Публикувано на пт, 26 Апр. 2013
915 четения

Ст. инспектор Валентин Генов

Сектор “Пътна полиция” към ОД на МВР – Велико Търново, започва редица мероприятия с цел намаляване на броя на пътните произшествия с пешеходци в региона. Те бяха представени от зам.-началника на сектора ст. инсп. Валентин Генов на среща с медиите по повод Втората международна седмица на тема “Безопасност на пешеходците”.
Полицаи ще провеждат беседи по училищата, ще бъде изготвена статистика и анализ на пътния травматизъм за ползване от Регионалния инспекторат по образование. От ОД на МВР се надяват тя да бъде използвана при подготовката на учебните часове по пътна безопасност. През май в областта ще се проведат специализирани полицейски операции, като ще се използват мобилните системи за видеонаблюдение в участъци с характерно превишаване на скоростта и в близост до пешеходни пътеки. Активна контролна дейност ще се извършва и в малките населени места. Седмицата за безопасност на движението на пешеходците ще бъде от 6 до 12 май, но мероприятията ще продължат до края на юни.
По данни на ст. инсп. Генов през м.г. на територията на областта е имало 64 пътни произшествия с пешеходци. При тях са били ранени 48 души, а двама са загинали. Най-честата причина за произшествия по вина на водачите е отнемането на предимство на пешеходците. Поради това нарушение са пострадали 27 души и един е загинал. По вина на пешеходците най-много инциденти са станали поради внезапно излизане на пътното платно. През м.г. е имало осем такива инцидента. Най-често произшествия стават в районите на автобусните спирки. По думите на Валентин Генов напоследък са зачестили случаите на прескачане на пътни ограждения, особено в района на съда. Глобата за подобно нарушение е 50 лв. и полицаите ще бъдат безкомпромисни при налагането й. За отнемане на предимство на пешеходец от страна на водач глобата е 100 лв.
Пламен КАРАИВАНОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново