Въоръжен грабеж в пункт за старо желязо

Публикувано на чт, 3 ян. 2013
221 четения

Хванаха престъпниците преди бягство в чужбина

2500 лева бяха задигнати при въоръжен грабеж на 28 декември сутринта от пункт за изкупуване на старо желязо в покрайнините на горнооряховското село Първомайци. Двама маскирани с черни качулки на главите нахлули в пункта, ударили охранителя и го съборили на земята. След това единият от нападателите стрелял с газов пистолет. Взели парите от чекмеджето в канцеларията и изчезнали.
Престъпниците са задържани за по-малко от денонощие, минути преди да избягат в Гърция с автобус от София, съобщи комисар Живко Коцев, директор на ОД на МВР във В. Търново.
Пунктът за скрап е бил набелязан предварително от извършителите – 34-годишният Иво М. от Горна Оряховица и 53-годишен мъж от Лясковец.
Ден преди удара двамата отишли да огледат мястото и да проверят колко човека са на работа. Организатор на грабежа е по-младият мъж, който има зад гърба си 12 присъди, а ортакът му е осъждан пет пъти.
Иво имал борчове и си набелязал пункта в Първомайци като място, от където да си набави парите, за да се разплати с кредиторите си. След обира двамата мъже стигнали до Велико Търново, където Иво се разплатил с част от взетата плячка. Купили си автобусни билети за София. В столицата двамата мъже си взели билети за рейс до Гърция, но били надушени от полицията, която ги закопчала минути, преди да се качат на автобуса за южната ни съседка. У тях е намерена част от заграбената сума.
34-годишният Иво М. е с изключително богато криминално и съдебно минало. Една част от 12-те му присъди са ефективни, друга са условни – предимно за кражби и грабежи, както и за шофиране без книжка.
Задържаните са оказали съдействие на полицията и са направили пълни самопризнания.
Във Великотърновска обаст не е имало подобен инцидент, посочват от полицията. За годината са извършени три въоръжени грабежа, които са разкрити.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново