В Присово задържаха затворник, избягал преди година и половина

Публикувано на ср, 15 окт. 2014
743 четения

В богатото криминално досие на мъжа и присъда за убийство

Полицаи задържаха 38-годишния Станимир Стоянов от силистренското село Гарван, издирван от близо 1,5 г. за бягство от затвора. Униформените служители се натъкнали съвсем случайно на беглеца при рутинна проверка във великотърновското с. Присово.
През миналата седмица в селото били извършени няколко домови кражби и криминалистите съсредоточили вниманието си върху малкото населено място, с цел да задържат извършителя. Така в понеделник патрул попаднал на подозрително изглеждащ мъж, който се разхождал из селото. При проверка на самоличността му се оказало, че това е обявеният за национално издирване Стоянов. Той незабавно бил закопчан и отведен в районното управление, след което е приведен в сектор “Арести”.
Стоянов има солидно криминално и съдебно досие, като сред “колекцията” му има и присъда за убийство, която е излежал. За последно попаднал в кауша след ефективна присъда от 2 г. лишаване от свобода за извършен от него грабеж. Рецидивистът бил настанен в затвора в Белене, който е един от най-строго охраняваните в страната. Въпреки това, успял да се измъкне от него. Издействал си през деня да работи в кравеферма, която е част от Фонд “Затворно дело” и се намира на същия остров в Дунав, на който е разположено и общежитието. На 11 май миналата година Стоянов не се явил на вечерна проверка и до понеделник е бил в неизвестност.
Как точно се е измъкнал от острова все още остава неясно. Не е ясно и какво точно е търсил в Присово, като според кмета на селото Малина Тодорова подобен мъж не е регистриран в кметството и не е живял там. Разследващи не изключват възможността да е “гастролирал” и да е отговорен за извършените там кражби, но това тепърва ще се установява. Сигурно е обаче, че престоят му в Белене ще бъде удължен, след като бъде изправен пред съда и по обвинение за бягство от затвора.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново