Учителката, която роди в парка и удуши бебето си, застана пред съда

Публикувано на ср, 10 Окт. 2018
2022 четения

34-годишната Венелина Кънчева Петкова, която миналата есен роди в един от парковете в центъра на Горна Оряховица, а след това удуши новороденото си дете, беше изправена вчера пред съда в железничарския град, за да отговоря за действията си. Обвинителният акт срещу учителката беше внесен от прокуратурата в съда в началото на юли. Венелина, която е майка на три деца и преподава в училището във Виноград, е обвинена по чл. 120 от НК за „убийство, извършено от майка върху рожба, веднага след раждане“. Наказанието, което предвижда законът, е затвор до три години.

Пред съдебната зала Венелина отказа коментар пред медиите. Нейният адвокат  Митко Минев заяви, че тя ясно осъзнава действията си и съжалява за стореното. Съдебното заседание се проведе при закрити врата, за да може пред обществеността да не се разгласяват данни от интимния живот на подсъдимата. Държавното обвинение и защитата на Петкова са поискали споразумение за освобождаването й от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Съдът ще се произнесе за вида на наказанието в следващо заседание. Венелина Петкова е с най-леката мярка за неотклонение – “подписка”.

В средата на октомври м.г. младата жена родила тайно в парк четвъртото си дете, след което била приета в Спешна помощ с масивен кръвоизлив. Оттам я пренасочили в АГ отделението, където била прегледана от дежурния гинеколог д-р Димитринка Димитрова. Още при първия преглед лекарката установила, че е имало раждане, макар Венелина Петкова да твърдяла, че не е била бременна и не е раждала. За доказателство на раждането обаче е направен преглед на ехограф, който е установил, че има остатъци от плацентата и пъпната връв.

Тъй като жената продължила да настоява, че няма раждане, а и бебето не било намерено в болницата, медиците уведомили полицията. По случая полицаи от железничарския град веднага предприели разследващи действия. Направили оглед на парка. После пред хранителен магазин полицаите се натъкнали на съпруга на родилката, а при огледа в семейния им автомобил в багажника в сак било открито натъпкано безжизненото трупче на новородено момченце.

По-късно аутопсията във великотърновската болница доказала, че бебето е доносено, родено е живо, дишало е около десет минути и след това е било удушено. По това време Венелина е била учителка по история и английски в ОУ “Св. Климент Охридски” в стражишкото село Виноград. Направило впечатление, че тя ходи с по-широки дрехи, до последния ден е била на работа, пътувала с ученическия автобус.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново