Училище ще плаща 2221 лв. обезщетение на пострадало дете

Публикувано на пт, 13 Дек. 2013
647 четения

2221 лв. обезщетение ще трябва да плати ОУ “Св. Кл. Охридски” в стражишкото с. Камен на близките на пострадало дете. Решението е на ВТОС и е окончателно.
Произшествието станало на 14.12.2011 г. Шестокласници имали час по физическо, който преподавателят им Калин П. решил да проведе с игра на волейбол. Той накарал две от децата да занесат висок метален съдийски стол на игрището.
Момчетата опитали да изпълнят заръката на преподавателя си, но не успели да удържат стола, той се стоварил върху едното от тях и му притиснал крака. Ученикът бил откаран в болница и се оказало, че столът е строшил бедрената кост. Наложило се да му се направи операция с поставяне на шини. Лечението продължило повече от половин година. Учителят бил наказан от директорката Валентина Йочева, според която преценката му за ситуацията е била погрешна. Освен това по разписание в часа е трябвало да се проведе игра на баскетбол. Учителят останал в школото до февруари т.г., когато по свое желание напуснал. В момента работи като полицай в РУП – Горна Оряховица.
Независимо че за инцидента би могла да се търси наказателна отговорност по НК за причинена средна телесна повреда, нито ръководството на училището, нито близките на пострадалото дете са уведомили прокуратурата. Впоследствие родителите завели граждански иск за претърпени неимуществени вреди в размер на 4748 лв., както и иск за 221 лв., колкото стрували медикаментите за лечението. Районен съд – Г. Оряховица, уважил иска в размер до 2000 лв., но постановил той изцяло да се покрие от училището, а не от учителя. Директорката е обжалвала решението пред ВТОС с мотива, че Калин П. следва да носи персонална отговорност за инцидента. На втора инстанция обаче ВТОС е отхвърлил този мотив като несъстоятелен, тъй като съдийският стол бил важен за правилното провеждане на часа. Така училището ще трябва да плати целия уважен размер на иска – общо 2221 лева. По информация на директорката, пострадалото дете към момента напълно се е възстановило, учи в осми клас и е един от добрите ученици в паралелката си.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново