Условна присъда за шофьора, причинил смъртта на тригодишната Доника

Публикувано на чт, 2 окт. 2014
1079 четения

3 години лишаване от свобода условно постанови Великотърновският окръжен съд за 30-годишния Петър Стефанов Петров от Горна Оряховица, обвинен за причиняване на смърт при пътно произшествие. Мъжът бе изправен пред Темида, след като на 3 ноември 2013 г. предизвика зверска верижна катастрофа по пътя между Горна Оряховица и с. Козаревец. Около 10 ч. и 30 м сутринта, Петър бил зад волана на лек автомобил “Мерцедес 290Д” и се движел в посока железничарския град. При опит да вземе десен завой колата поднесла и навлязла в насрещното платно, в което в този момент се движели последователно три леки автомобила. Шофьорът на първата кола “Опел” се спасил от челен удар само благодарение на светкавична маневра, при която излязъл от пътното платно и спрял в канавката. Мерцедесът се ударил странично в следващия автомобил “Рено Меган”, шофиран от 50-годишния Захари Захариев от София. Немската кола не спряла движението си при удара и се врязала челно в третото возило “Рено Меган Сценик”, управлявана от Калин Стефанов (35 г.) от Горна Оряховица. В момента на сблъсъка мерцедесът се движел със 120 км/ч. и последният автомобил бил буквално смлян от удара. Шофьорът Калин, съпругата му Нина и тригодишната им дъщеря Доника били откарани в болница с тежки наранявания. Мъжът бил със съчетана травма, множество разкъсвания, фрактури на двата крака и едната ръка и с реална опасност за живота. Благодарение на усилията на лекарите той преживял инцидента, но били необходими месеци, за да се възстанови. Съпругата му получила фрактура на гръбначен прешлен и комоцио, но лечението й също преминало успешно. Момиченцето им обаче било прието с много тежка черепно-мозъчна травма. Въпреки всички усилия на лекарите, въпреки десетките граждани, отзовали се на призива за даряване на кръв, Доника почина 10 дни след инцидента, без да излезе от кома.
Започналото разследване по случая категорично доказало вината на Петър Петров за трагедията. Мъжът, който работи като професионален шофьор във великотърновска фирма, е навлязъл в завоя със 140 км/ч.. Максималната разрешена скорост за съответния участък е 90 км/ч., а направените експертизи и следствен експеримент показали, че управляваният от Петър автомобил не е възможно физически да вземе завоя със скорост над 115 км/ч.
Още в началото на следствените действия Петър, който се отървал само със счупен пръст, се признал за виновен и оказвал съдействие на разследващите. Пред съда той поиска делото му да се разгледа по реда на съкратеното следствие. “Виновен съм и съжалявам страшно за това, което направих. От сутрин до вечер не мога да спра да мисля за това момиченце и родителите му”, заяви Петров пред съдебния състав. Той допълни, че се е отказал от планираната сватба с приятелката си, тъй като не знаел дали няма да влезе в затвора. Помоли съда за условно наказание.
Наблюдаващият прокурор Емил Денев поиска ефективно наказание, като посочи, че Петър е санкциониран общо 9 пъти за пътни нарушения от момента, в който е получил правоспособност през 2006 г. Родителите на Доника присъстваха на делото като частни обвинители, но не пожелаха лично да изразят становище. В молбата за конституирането им по делото те са поискали максималното наказание от 10 години затвор за Петров. “Това няма да върне детето им, нито ще намали болката им. Искането им не е продиктувано от желание за възмездие, а от това, че подобни неща се случват постоянно по пътищата и всеки един може да се окаже в тяхното положение”, заяви адвокатът на семейството Иван Иванов.
След редукцията заради съкратеното производство, Петър получава минималното предвидено от закона наказание. Съдебният състав, председателстван от съдия Христо Томов е преценил, че не е необходимо той да лежи ефективно присъдата си, но му наложил максималния изпитателен срок от пет години. По всяка вероятност професионалният водач ще загуби работата си, тъй като със съдебното решение му се отнема правото да управлява МПС за четири години. Решението на съда подлежи на обжалване пред ВТАС. Прокурор Емил Денев заяви, че ще прецени дали да го протестира, след като се запознае с мотивите на състава.
Семейството не бе завело граждански иск срещу Петров и по всяка вероятност съпрузите ще направят това в отделно дело.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново