Условна присъда за пиян водач, причинил смърт при катастрофа

Публикувано на чт, 14 Ное. 2013
566 четения

3 г. лишаване от свобода условно постанови ВТОС за Мариян Ангелов (34 г.) от Дебелец. Мъжът бе признат за виновен от състав, председателстван от съдия Теодор Милев, за това, че е управлявал автомобил в нетрезво състояние, при което предизвикал инцидент, в който загинал 37-годишен пътник в същата кола.
Произшествието станало на 23 юни около 19 ч. в местността Машина, на около 800 м от промишлената зона на Дебелец. По-рано същата вечер компания празнувала рожден ден на пикник край реката. Двамата приятели Милен Събчев и подсъдимият Мариян тръгнали да се прибират. Последният седнал зад волана на “Опел Астра”, а приятелят му – на задната седалка. След като преминал мост на шосето към Дебелец, Мариян загубил контрол над колата, тя излязла от пътя и се забила в дърво. Оставената спирачна диря била близо 20 м, а според представената пред съда експертиза колата се е движела с 115 км/ч. в момента на инцидента – с 25 км/ч. по-бързо от допустимата за участъка скорост.
Ударът бил толкова силен, че колата извадила дърво с корените, след което пропаднала от двуметрова тераса край пътя. При инцидента на място загинал Милен. Мариян оцелял по чудо. След катастрофата му бил направен тест с дрегер и устройството отчело 2,34 промила алкохол в кръвта. Срещу него било започнато досъдебно производство за причинена смърт при ПТП и бил изправен пред Темида. Още на първото съдебно заседание е признат за виновен. Тъй като Мариян не е осъждан, съставът постановил наказанието да се отложи условно с четиригодишен изпитателен срок. Също така за период от 3 г. той няма право да управлява МПС. По делото няма заведени граждански искове за кръвнина от близки на Милен. Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново