Тръгват 59 дела за обезщетения на жители на Дебелец заради принудителна евакуация

Публикувано на пт, 26 сеп. 2014
541 четения

С казуса са ангажирани всички граждански съдии във ВТРС

59 отделни дела са насрочени във Великотърновския районен съд по общо 350 иска от жители на Дебелец, търсещи обезщетение за принудителната евакуция на част от града през 2011 г. Припомняме, че в началото на юли с.г. цистерна, превозваща 20 тона от отровния химикал стирен, се преобърна на главния път Велико Търново – Стара Загора. Мястото на произшествието бе само на 2 километра от града, а от преобърналия се камион изтекоха около 4 тона от токсичното вещество. Това наложи евакуация на близо 2500 жители на Дебелец, които останаха далеч от домовете си за близо денонощие, докато цистерната бъде отстранена, а разливът – обработен. Още в същата година, шофьорът на камиона Юмер Вар бе осъден на 10 месеца лишаване от свобода условно и 5000 лева глоба.
Миналата година 350 жители на Дебелец решиха да търсят частична компенсация за причиненото им неудобство. Първоначално исковете им били насочени към Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) и Юмер Вар, но впоследствие ищците са оттеглили претенциите си към турския водач. Гражданите настояват НББАЗ да им плати общо 173 000 лева за причинените неудобства.
Законът позволява такъв тип обезщетения да се търсят с колективен иск, което би позволило казусът да се разгледа за относително кратко време от съда. Адвокатите от софийската кантора, която представлява гражданите на Дебелец, обаче са преценили, че ще ги оформят като индивидуални искове. Те са с идентично съдържание, търсеното обезщетение е за по 500 лева на човек и първоначално по тях е било образувано едно общо дело. Редица спънки обаче възпрепятстваха неговото начало и преодоляването им отне близо година. Изникнаха проблеми с окомплектовката и оформянето на исковете, разногласия относно подсъдността, тъй като ответникът се намира в София, изчакване на съдебни поръчки до Турция и др. Проблем се оказа и това, че разглеждането на 350 иска в едно дело би довело до безкраен низ от съдебни заседания, които могат да продължат с години.
По закон всеки ищец трябва да даде индивидуално показания и случаят му да се разгледа независимо от другите, което можело да доведе до нелепата ситуация съдията по процеса да не се занимава с никакви други дела за дълъг период от време. Поради това е взето решение с казуса да се ангажира абсолютно всеки граждански съдия във ВТРС. На магистрат се падат по 7-8 дела, във всяко от което са включени по 6 граждански иска. Според съдиите, това ще позволи значително по-бързо приключване на казуса и възможността гражданите да получат по-скоро своите обезщетения, ако исковете им бъдат уважени.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново