Търновецът, задържан за трафик в Холандия – брат на скандално известния Мартин Ширков

Публикувано на пт, 1 авг. 2014
2355 четения

Мартин, който влудяваше полицаите в зората на демокрацията, разви бизнес и е председател на фондация “България” в Ротердам.

36-годишният Михаил Ширков, задържан във вторник от полицията по искане за екстрадиция от властите в Холандия, е брат на скандално известния бизнесмен от 90-те години Мартин Ширков. Това научи “Янтра ДНЕС” от свои източници. Припомняме, че Михаил бе закопчан при опит да подаде документи за нова лична карта и подновяване на паспорта си в ОДМВР – Велико Търново. Справка в системата ШИС показала, че мъжът се издирва с европейска заповед за арест, след като две българки се оплакали, че са станали жертва на сексуална експлоатация в Ротердам, а една от тях допълнила, че Ширков не само я карал да проституира, но и я изнасилвал многократно.
Бивши служители на ОДМВР си спомнят, че още през 90-те години се е налагало често да се занимават с Михаил, който многократно се озовавал в арестите за кражби. “Мишето”, както си го спомнят старите криминалисти, още тогава имал солидно досие, но арестите и осъжданията не успели да го накарат да спре да краде. Далеч по-известен на широката общественост през тези години обаче бил по-големият му брат Мартин. Последният дълго време държал ресторант в сградата на Общината, където висял огромен негов портрет в цял ръст, седнал на трон. Демонстрирал висок статус и кръстосвал улиците на града в нов “Мерцедес”, често придружаван от освободени девойки. Постоянно влизал в пререкания с пътните полицаи с начина си на шофиране, а при едно от “изпълненията му” едва не загинал, след като се забил с висока скорост в търговски обект до Паметника на обесените.
Един от най-скандалните случаи, в които Мартин Ширков се оказал забъркан, е делото срещу бившия кмет Борис Крумов, спомнят си разследващи. В зората на демокрацията Крумов е отстранен от длъжност и впоследствие – осъден ефективно на престой зад решетките за издаване на служебни паспорти срещу заплащане. По време на разследването срещу него се озовал и Ширков, като един от хората платили подкуп на кмета за издаване на такъв документ. След няколко месеца в ареста обаче той бил пуснат на свобода, тъй като обвинението срещу Крумов било преквалифицирано и последният бил изправен пред съда не за корупция, а за длъжностно престъпление. Това довело до отпадане на потенциалното обвинение към Мартин за даване на подкуп.
В последствие дълги години полицаите се занимавали с жалби на “ужилени” от фирмата на Ширков граждани. По това време той имал бизнес със строителни изолации, който в онези години бил доста печеливш. Клиенти се оплаквали, че заплащали за определен обем на работа по договор, който Ширков не изпълнявал. Бизнесменът взимал пари от други клиенти, за да “компенсира” жалбоподателите, а те от своя страна оттегляли исковете си. Така делата му се разминавали, но за сметка на това задлъжнявал все повече и повече. Това не му пречело да продължава да демонстрира статус, но през 1999 г. внезапно напуснал България и повече не се завърнал.
Мартин Ширков пристигнал в Холандия, където се говорело, че се занимава с някакъв местен футболен отбор. Според обясненията на собствения му брат, към момента Ширков имал фирма за разпространение на вестници и списания в Ротердам, в която работели над 600 души. Михаил започнал работа във фирмата на брат си преди около две години. Справка на “Янтра ДНЕС” показа, че Мартин Ширков от няколко години развива активна обществена дейност в Холандия и е председател на фондация “България” в Ротердам. Във връзка с тази организация, след дълга пауза, името му се появи в медиите през 2012 г. Тогава Ширков организира протест пред холандския парламент срещу лидера на антиимигрантската “Партия на свободата” Хеерт Вилдерс, а в демонстрацията се включиха десетки наши сънародници, живеещи в Холандия. Година по-късно, отново като председател на фондацията, Ширков обвини холандските власти, че отнемат незаконно деца на български емигранти.
Разследването, във връзка с което се иска екстрадицията на Михаил, не касае брат му и втория българин, който има съучастие в твърдяната сводническа дейност, не е Мартин, уточняват наши източници в държавното обвинение. Въпреки това, според показанията на потърпевшите българки, Михаил ги примамил с обещанието, че ще ги назначи във фирмата на по-големия си брат. Най-късно до понеделник съдът трябва да започне разглеждане на делото за екстрадицията на задържания великотърновец.
Пламен КАРАИВАНОВ, сн. “Фейсбук” 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново