Търновец лежи в затвор в Абу Даби. Искал да сваля правителството на ОАЕ

Публикувано на вт, 11 Сеп. 2018
2418 четения

Великотърновецът Юрий Байрактаров, който изчезна през ноември м.г., се намира в затвор в Обединените арабски емирства, защото е обвинен, че иска да свали правителството на арабската държава. Брат ми е осъден на пет години затвор, но срещу него продължават да се водят дела, съобщи за “Янтра ДНЕС” сестра му Евгения. Тя не скри притеснението си, че заради физическия тормоз в ареста той вече не чува с едното ухо, има постоянно главоболие и високо кръвно.
Оказва се, че освен Юрий, същото обвинение получават още двама българи, които пристигат в Дубай два дена преди търновеца. Това са Вилияна Янкова и Даниел Делчев, с които Юрий се познавал. Даниел се връща в България преди броени дни, след като е пуснат от затвора. Той обяснил на Евгения, че има роднински връзки в правителството, че баща му е там и той му е помогнал.
Женя разказва, че преди месец и половина брат ѝ получил разрешение веднъж в седмицата – всеки вторник вечерта, да се чува с близките си. Той дори ѝ е изпратил аудиозапис, с който моли за помощ българските институции. В аудиото Юрий разказва, че всичко започва на 11 ноември м.г., когато заради бизнес отношения, свързани с продажба на недвижими имоти, той тръгва за Дубай.
Сестрата пояснява, че последните години брат ѝ живеел в София, където се занимавал с недвижими имоти. Две години преди да изчезне зачестили контактите му с арабската страна, в началото на 2017 г. великотърновецът дори живял там 6 месеца.
В началото на миналия ноември от емирствата му изпратили двупосочен билет за бизнес класа и 500 долара за разходи, свързани със самото пътуване. “Така успяха да ме примамят да тръгна. Когато слязох от самолета и отидох да се регистрирам на гишетата, ме посрещнаха 15 души, които ме задържаха. Те не се легитимираха, държаха се доста грубо с мен. Сложиха ми белезници с шипове на ръцете и на краката, маска на лицето и ме вкараха в някакъв частен арест в Дубай, в който стоях пет месеца”, разказва великотърновецът. След няколко дена започнали разпити, по време на които той отново бил с вързани ръце и крака. Карали го да подписва някакви документи на арабски, без да му преведат какво точно пише в тях. След 4 месеца и 25 дена започнали да му обясняват на английски, че го освобождават. Радостта му не траяла дълго, защото на 4 април го закарали в затвор в Абу Даби, където е и до днес. Пет месеца не знаел нищо за външния свят, едва в затвора получил разрешение да води телефонни разговори със семейството си. Юрий обяснява, че в затвора се намира в сектор, където няма престъпници, а само лица, които са обвинени по политически причини. Покрай него има професори, лекари, въобще хора, които са добре материално, но не се харесват на местната власт. Междувременно срещу българина продължават да вървят дела на арабски, на които той само слуша и няма възможност да говори.
В България близките на Юрий не знаят нищо за него месеци наред. Осем дена след като не успяват да се свържат с него, сестра му Женя отива в полицията и съобщава за изчезването. Веднага Юрий е пуснат за издирване чрез Интерпол. От там в края на януари изпратили писмо, че Байрактаров е пребиваващо лице в Абу Даби. По случая още в началото започват да работят трима български полицаи – от София, Велико Търново и Варна, от където са тримата задържани. Те успяват да разберат, че българите са в частен арест в Дубай, а след това са преместени в държавен затвор в Абу Даби. Но обясняват на Евгения, че не могат да направят нищо повече, защото в случая вече трябва да се намеси Министерството на външните работи. Женя успява да издири номера на българския консул в Дубай, но той комуникира с нея само по Вайбър. Обяснил ѝ, че трябва да отнесе питанията си към отдел “Консулски служби” в МВнР. Великотърновката започва да звъни на различни телефони, за да си запази час, в който да я приемат, но ѝ обяснили, че не могат да ѝ помогнат. Чрез други лица от Външно министерство са обещали да изпратят двама представители на България и преводач на следващото му дело, което е на 11 септември. Юрий се събужда всеки ден с надеждата, че ще получи помощ от България. Сестра му Евгения и всичките му близки също се надяват на адекватна помощ от българските институции.
Весела КЪНЧЕВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново