Стрелецът от Лясковец иска да излезе от затвора под домашен арест

Публикувано на пт, 19 сеп. 2014
517 четения

Стрелецът от Лясковец, който уби баретата Емил Шарков и рани още трима командоси при акция в дома му на 14 март, иска да излезе от затвора в Ловеч и да мине под домашен арест или да му бъде наложена парична гаранция. Наскоро се разбра, че убиецът на баретата е вменяем и може да носи наказателна отговорност. Жалбата за промяна на ареста с по-лека мярка за нетклонение на Петко Савов е изпратена вчера до Окръжния съд във Велико Търново от единия от двамата адвокати на стрелеца. “Ако бъде пуснат под домашен арест, считам, че едната стая на жилището в Лясковец може да се приведе в нормално състояние и той да пребивава там”, каза адвокат Иво Пазарджиев. Според него другата седмица трябва да бъде насрочена дата в съда за разглеждането на искането.
Адвокатът твърди, че към края на досъдебното производство от събраните по делото доказателства не може да се направи обосновано предположение, че Петко Савов е убиецът на баретата и че е ранил другите командоси.
Русенският юрист и колегата му Филип Матев, които поеха защитата на Петко, имали неофициална информация от органите на досъдебното производство, че клиентът им е задържан необосновано. “Не мога да коментирам дали той е стрелял по командоса”, каза Пазарджиев.
Според адвоката, поведението на Савов не е било в посока саморазправа и самоуправство, а по-скоро търсене на законност и справедливост. “И в настоящия момент той търси законност. Не живее с мисълта, че е извършил престъпление. Няма усещането, че е престъпник и че трябва да се укрива”, каза Пазарджиев.
Според защитника в миналото Петко не е имал незаконно поведение, обратното – молил е институциите за съдействие за разрешаване на междусъседски проблеми, пращайки им жалби.
Миналия петък стана ясно, че Петко Савов и майка му Стефанка завеждат дело в Страсбург за нарушено право на живот и за нечовешко отношение и унизително третиране на личността при щурма на баретите. Майката води дело и за обезпечаване на доказателства и ще иска от МВР обезщетение за разбитото си жилище.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново