Спасиха от къща на ужасите 85-годишна жена

Публикувано на сб, 12 Ян. 2019
4201 четения

85-годишна жена от златаришкото село Росно бе спасена от къща на ужасите, където е държана от нейни близки под ключ и при нечовешки условия. Марийка Станчева е открита от кметицата на селото Пенка Конакчиева, премръзнала и гладна в една от стаите. Жената е хранена веднъж на ден само с по една филия хляб, натопена в бульона, приготвен за котките, и с вода, докато дъщерята Снежина и внукът Иван се разпореждали с пенсията й. В момента бабата е настанена във Втора хирургия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във В. Търново с измръзвания на краката, като на този етап няма опасност от ампутация, уточниха от лечебното заведение.

За случая с баба Марийка се разбира едва след като дъщеря й починала на 30 декември м.г. На 7 януари от търновската болница потърсили кмета на Община Златарица Пенчо Чанев, че няма кой да вземе тялото от моргата. Той се свързал с кметицата на село Росно, която отишла до дома на починалата, за да провери има ли кой да се грижи за бабата. И тъй като внукът й не пускал никого в къщата, потърсила съдействие от полицията. Тогава се натъкнала на зловещата гледка.

“Тя ме позна още от вратата и каза, че се молела по някакъв начин да се свърже с мен и да ми разкаже на какво е подложена. В стаята беше студено при -20 градуса навън. Беше само по пижама и с чорапи, плачеше от болки в краката от измръзването. Топлеше се с едно одеяло, завита през глава“, разказа кметицата на Росно Пенка Конакчиева.

До преди година баба Марийка живяла в Пловдив. Дъщерята и внукът, които са безработни и нямат никакви доходи, живеят отдавна в селото. Те накрали  възрастната жена да продаде апартамента си в града под тепетата и наследствените ниви. След като го направила, жената се върнала в родната си къща в Росно, която се намира в края на селото и през зимата повечето домове са празни. Затова и никой не е сигнализирал за случващото се зад стените на старата къща. Дъщеря й забранявала на роднини и познати да ги посещават и ограничила всички контакти с външния свят.

„Жената нямаше лична карта, дебитната й карта с пенсията беше прибрана от внука, който вече беше изтеглил парите. Първата вечер по спешност я настанихме в Дома за стари хора в Златарица. Със съдействието на полицията веднага й извадихме лична карта. С кметицата на Росно й купихме някои неща за болницата – дрехи, храна, защото тя нямаше абсолютно нищо. Жената се разплака от щастие, че някой й е помогнал и е изведена от къщата“, разказа кметът Пенчо Чанев. Той потърсил съдействие от Агенцията за социално подпомагане, откъдето са издали заповед за приоритетно настаняване на жената в Дома за стари хора в Златарица. Издръжката й обаче ще е за сметка на Общината, тъй като капацитетът на социалната институция е надвишен. След изписването на Марийка Станчева от болницата, веднага ще бъде настанена в старческия дом.

34-годишният внук е стар познайник на полицията, но за случая баба му не го обвинява. По думите й тормозът бил от страна на дъщерята. Трупът на Снежина все още се намира в моргата, тъй като има живи роднини, които трябва да се погрижат за тялото.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново