Сигнализираха прокуратурата за прострелян смъртоносно мишелов

Публикувано на пн, 11 окт. 2021
201 четения

От Регионалната екоинспекция са подали сигнал до Окръжна прокуратура – Велико Търново, за смъртоносно прострелян обикновен мишелов. Птицата е намерена в безпомощно състояние в еленското село Чакали. Транспортирана е до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лечение и последващи грижи, където е установено, че птицата е простреляна. В центъра мишеловът умира, а преписката е изпратена до прокуратурата за установяване на наличие на престъпление по чл. 278 от Наказателния кодекс.
Обикновеният мишелов е защитен вид, включен в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие. Законът забранява улавянето, унищожаването или обезпокояването на екземпляри от вида, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5000 лв.
През септември в екоинспекцията са постъпили още три сигнала за птици в безпомощно състояние – черен щъркел в с. Чарково, сова в Павликени и малък ястреб в Боженци. Птиците са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора.
През месеца е извършена проверка по сигнал на гражданин за отглеждане на сухоземни костенурки в двор в Трявна. Направена е съвместна проверка с полицията, а костенурките са пуснати в естествена среда.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново