Щети за 4432 лв. са нанесли баретите при акцията в къщата на Савови в Лясковец

Публикувано на чт, 25 сеп. 2014
797 четения

4432 лева ще струва ремонтът на жилището на Стефанка Савова, за да се отстранят щетите от злополучната полицейска акция на СОБТ в Лясковец през март т.г. Това стана ясно по дело за обезпечаване на доказателства, образувано по искане на майката на задържания при операцията стрелец Петко Савов срещу МВР. Съдът в Горна Оряховица прие експертиза, изготвена от вещо лице, за щетите в апартамента на Савови. По-голямата част от пораженията са причинени от продължилата с часове стрелба при акцията, в която загина баретата Емил Шарков. Унищожени са били няколко прозореца, повредени са печка, телевизор и входна метална врата. Към оценката бяха включени и щетите по стените, причинени от куршуми. По думите на адвоката на Савова Иво Пазарджиев, делото за обезпечаване е необходимо, за да може Стефанка да направи ремонт на жилището си, като същевременно се запази възможността да докаже точно щетите, при евентуално дело за обезщетение срещу МВР. Юристът не поясни кога точно ще бъде заведен такъв иск, но подчерта, че той не е непременно обвързан с резултата от наказателното производство срещу Петко Савов.
“Каква беше тази акция – снайперисти по покривите отсреща, 500 куршума изстреляни, трошиха половин час. Така ли се залавя един човек с чисто досие? Синът ми не е престъпник, а те дойдоха да ни убиват!”, категорична бе Стефанка, която допълни, че не вярва в българското правосъдие и се надява да намери справедливост в Страсбург. Допълни, че се вижда два пъти месечно със сина си, който понастоящем е с мярка “задържане под стража” в затвора в Ловеч. Петко видимо бил добре, но не искал да говори с нея за акцията. Напоследък четял много книги на немски, за да не забрави езика.
Адвокат Пазарджиев добави, че към настоящия момент нямало никакви доказателства, че Петко Савов е стрелял срещу отряда на СОБТ, а при това било много подозрително, че касата му с оръжия се оказала разбита по време на акцията. Според юриста, баретите са влезли в жилището, без да разполагат с точен план на сградата и било твърде вероятно Емил Шарков да е загинал от приятелски огън. “От начина, по който Шарков е паднал и положението на Савов по това време, просто не виждам как физически може полицаят да е засегнат от негов изстрел”, подчерта адвокатът.
Версията, че смъртта на Шарков може да е причинена от собствените му колеги, възмути прокурор Цветан Маринов, който наблюдава производството срещу Савов. “Не мога да си обясня как Пазарджиев развива смело такива теории. Та той дори не е виждал материалите по делото! Към момента не сме му предявявали абсолютно нищо. Има резултати от експертизи, има показания на свидетели, има достатъчно доказателства за това кой, по кого и с какво е стрелял и те ще станат ясни, когато делото бъде внесено в съда. Необходими са ни още около два месеца, за да приключим производството. За съжаление техните искания за изменение на мярката на Савов ни бавят допълнително”, заяви държавният обвинител пред екипа ни.
Припомняме, че адвокат Пазарджиев внесе искане за изменение на мярката на Петко Савов от “задържане под стража” в “домашен арест” в края на миналата седмица. Съдът ще разгледа искането му в петък.
Пламен КАРАИВАНОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново