Шофьори без книжки причиниха 52 катастрофи в областта

Публикувано на чт, 3 юли 2014
566 четения

52 пътни произшествия в област Велико Търново, от които 13 тежки, са станали по вина на шофьори без книжки от началото на м.г. до края на май 2014 г. Още по-голям е броят на катастрофите, до които се е стигнало, след като водачи са седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици. От началото на 2013 г. до момента са регистрирани 76 такива инцидента.
По вина на неправоспособни шофьори са били ранени 15 граждани, а един е загинал. Десет от виновните водачи са били непълнолетни или малолетни. Пияните водачи пък са отговорни за 16 тежки инцидента с 19 ранени и трима загинали.
Най-голям брой катастрофи с неправоспособни водачи са станали на територията на община Велико Търново, а на територията на РУП – Елена, и РУП – Полски Тръмбеш, няма нито едно подобно произшествие.
Общините Велико Търново и Горна Оряховица водят черната класация за най-много инциденти с пияни водачи в областта. За последните 17 месеца от сектор “Пътна полиция” са хванали 850 шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол, като 371 от тях са били с над 1,2 промила и срещу тях са били образувани наказателни производства.
От ОДМВР поясняват, че с цел намаляване на пътните инциденти с участието на неправоспособни водачи и такива употребили алкохол или упойващи вещества, служители на сектор “Пътна полиция” провеждат ежегодни срещи с кметове и кметските наместници, на които обсъждат проблемите за неправоспособните водачи и родителския контрол. Провеждат се множество превантивни мероприятия като “Лятна полицейска академия” и информационни кампании, съвместно с неправителствени организации. През целия летен сезон и в празничните и почивни дни от полицията ще продължат да провеждат специализирани полицейски операции за контрол над неправоспособните водачи и тези употребили алкохол.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново