Шивачки работели при нечовешки условия, карали ги да се подписват под празни бланки

Публикувано на пн, 10 Февр. 2014
2571 четения

Наричали жените “смотли”, глобявали ги за ходене до тоалетна. С полиция ще издирват собственичката на фирма “Мери М Попинз” в Полски Тръмбеш

Четиридесетина шивачки от тръмбешката фирма “Мери М Попинз” ЕООД завеждат дела срещу бившата си работодателка за неизплатени заплати. Жените са уволнени в края на миналата година и болшинството от тях имат да вземат по две заплати, водили са ги на минималното възнаграждение, разказа пред “Янтра ДНЕС” адвокатът на ощетените работнички Росен Илиев.
29-годишната собственичка на фирмата Катя Тачева накарала шивачките от Полски Тръмбеш да се подпишат под празни бланки под претекст да им оформи документите за тридневен неплатен отпуск за сливане на Коледните и Новогодишните празници. В последствие се установило, че документално шивачките са били пуснати в неплатен отпуск за целия декември, а те са ходили на работа.
Проверка по случая в петък проведе и Инспекцията по труда. Не открихме собственичката на фирмата и ще се наложи да я издирваме с полиция, коментира пред областния ежедневник инж. Невена Стефанова, директор на контролната инспекция. Ако работничките са били пуснати в неплатен отпуск през декември, а са работили, това е административно нарушение, за което работодателят подлежи на санкция, посочи инж. Стефанова. Все още не е ясно каква е общата сума на неплатените заплати на шивачките, защото проверяващите не са имали достъп до документацията на “Мери М Попинз”.
Жените разказват, че докато работели, били обиждани и нагрубявани. Често пъти били наричани “смотли”. Шивачките твърдят, че работили при нечовешки условия в цеха – по около 10 часа дневно, на студено. Глобявали ги за ходене в тоалетната извън регламентираната почивка, която била през около 2 часа. А когато им бавели заплатите, им обяснявали, че фирмата нямала пари, за да им плати.
Проверка на “Янтра ДНЕС” показа, че шивашката фирма на 29-годишната Катя Тачева е създадена в средата на м.г. и е с капитал от 20 лв., до чийто размер дружеството носи финансова отговорност. Собственичката на фирмата вчера не отговаряше на GSM-а си за коментар.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново