Съдят двама бивши полицаи за преправяне на документи и подкупи

Публикувано на ср, 4 ян. 2023
557 четения

Окръжна прокуратура – Велико Търново, внесе в съда обвинителен акт срещу двама бивши служители в различни структури на ОД на МВР – В. Търново, за склоняване и съставяне на официални документи с невярно съдържание, за спомагане на други лица за избягване на наказателно преследване и за подкуп. Незаконните действия са извършени в периода от 26 юни 2019 г. до 10 септември 2020 г., във Велико Търново.
Обвинението срещу А.И., полицейски служител в РУ-Велико Търново, е за това, че като подбудител, умишлено склонил Й. Й., служител в сектор към ОД на МВР – В. Търново, да извърши престъплениe като състави официални документи – 4 броя протоколи за химическо изследване за определяне на концентрацията на алкохол, които да са неверни.
Обвинението срещу Й.Й. е за това, че в качеството си на длъжностно лице съставил официални документи – 9 броя (4, от които в съучастие с А.И.) протоколи за химическо изследване за определяне на концентрацията на алкохол, в които удостоверил неверни обстоятелства относно действителния резултат за съдържанието на алкохол в кръвта на изследваните кръвни проби на лицата. Стойностите на пробите с действителен резултат над 1,2 промила алкохол занижил до 1,2 промила, а на тези с резултат от 0,5 до 1,2 промила алкохол – под 0,5 промила. Тези протоколи били използвани като доказателство пред съответния административнонаказващ орган. На нарушителите със занижена стойност на концентрация на алкохол под 0,5 промила, административнонаказателните производства били прекратявани и не им била налагана санкция. На тези със занижена стойност под 1,2 промила, било налагано административно наказание и срещу тях не било образувано наказателно производство за извършено престъпление по чл. 343б от НК. Така двамата обвиняеми спомогнали общо четири лица да избегнат наказателно преследване.
А.И. е обвиняем и за това, че за извършването на четирите деяния поискал дар и приел сума в размер на 6900 лева, за да упражни влияние върху Й. Й., като длъжностно лице, да удостовери занижени нива в официални документи – протоколи за химическо изследване за определяне концентрацията на алкохол на изследваните кръвни проби на три лица.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново