Съдът не уважи иск за обезщетение на свалена от ректорски пост професорка

Публикувано на вт, 4 Дек. 2018
458 четения

Административният съд във Велико Търново не е уважил иск за обезщетение в размер на общо 36 470 лева, предявен от проф.Теодора Димитрова от Стопанската академия „Д.А.Ценов” в Свищов. Преди  3 години тя стана най-кратко управлявалият ректор в страната. Производството е започнало по искова молба, подадена от 35-годишната проф. Димитрова срещу Министерството на образованието. Претенцията и е по Закона за отговорността на държавата и общините /ЗОДОВ/ за заплащане на обезщетение за имуществени и неимуществени вреди, претърпени в резултат на отменена като незаконосъобразна заповед от министъра на образованието през 2015 г.проф.Тодор Танев.

До събитията се стигна, тъй като през май 2015 г., изтече мандата на тогавашния ректор доц. Величко Адамов. За ректорския пост се кандидатира проф.Теодора Димитрова, но опоненти сезираха съда и просветното министерство като оспориха легитимността на Общото събрание. Заради разразилите се скандали, министър Танев спря вота, но въпреки това доц. Величко Адамов проведе изборите и на 28 май 2015 г. проф.Димитрова беше обявена за ректор. Последва реакция на министър Танев, който назначи за служебен ректор на академията проф. Иван Върбанов. Задачата му беше да подготви провеждането на нови избори. Проф. Димитрова завела дела, с които предявила иск от 16 470 лева за претърпени имуществени вреди за периода от 3 юни до 4 декември 2015 г. представляващи неполучено от нея трудово възнаграждение за длъжността „ректор“ и 20 000 лева с лихвите за неимуществени вреди за изживени от нея негативни емоции на разочарование, огорчение, обида, неудовлетворение и притеснения вследствие отстраняването й от длъжност.

По отношение на неимуществените вреди проф. Димитрова заявила пред съда, че „изгонването“ й станало обект на ежедневни коментари в Свищов, където всички я познавали, поради което се притеснявала да ходи на обществени места. Притеснявала се за детето и родителите си, които преживяли тежко отстраняването й, както и от студентите си, които избягвали да показват доброто си отношение към нея, макар да я подкрепяли. Административният съд във Велико Търново е постановил, че оставя без разглеждане иска за имуществени вреди в размер на 16 470 лева и отхвърля претенцията за обезщетение от 20 000 лева като необоснована и недоказана . Темида обаче осъжда Министерството на образованието да плати 1330 лева разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд. Преди дни ВАС пък е отхвърлил друг неин иск, с който проф.Теодора Димитрова е настоявала да бъде възстановена на ректорската длъжност.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново