Румънски автобус се обърна в Хаинбоаз, една жена загина

Публикувано на вт, 23 сеп. 2014
763 четения

Уплашените туристи чакаха да ги приберат от мястото на инцидента.

27-годишна жена загина, а други шестима получиха сериозни травми при тежък пътен инцидент в прохода Хаинбоаз. В неделя автобус “Мерцедес” с румънска регистрация изпълнявал курс от Турция към Румъния. В него пътували 50 туристи от северната ни съседка, които били на почивка в Кушадасъ. В 14 ч. в събота потеглили към родината си, като трябвало да преминат през страната ни през нощта на 21 септември. Около 4,30 ч. автобусът достигнал местността Предела в прохода и започнал спускане. Повечето пътници спели. При навлизане в първия завой, автобусът поднесъл и се преобърнал на пътя, като продължил да се влачи метри напред. При катастрофата на място загинала 27-годишната Ина-Симона Александра, която паднала от един от страничните прозорци и била премазана от преобърналия се автобус. Близо половината от пътуващите получили наранявания в различна степен. На място незабавно били изпратени екипи на полицията и “Спешна помощ”. Пожарникари и спасители се включили в изваждането на ранените, които веднага били транспортирани в МОБАЛ. Шестима са получили сериозни травми, като най-тежко е състоянието на 60-годишна жена, която има смазани прешлени на гръбначния стълб и притиснат гръбначен мозък. Сред останалите ранени има жена с черепно-мозъчна травма и отлепен скалп, която е била оперирана. Двама мъже са с гръдни травми, а още две жени, между които и 31-годишната сестра на жертвата в тежката катастрофа, са с открити фрактури на таз и бедро. Според търновските лекари, за нито един от тях няма непосредствена опасност за живота. От болницата са оказали медицинска помощ и на още 17 пътници, но техните наранявания били значително по-леки.
Веднага след като състоянието на шестимата тежко ранени било стабилизирано, били откарани до летището в Г. Оряховица, откъдето са транспортирани с три хеликоптера до Румъния. Според консула на северната ни съседка, пострадалите са пожелали да се лекуват в родината си, но това не се дължало на недоверие в българските медици. Превозът с хеликоптери бил включен в туристическата им застраховка.
По нареждане на областния управител проф. Георги Камарашев, веднага след инцидента е организиран пункт за временното подслоняване на останалите пътници. Те са били превозени до НВУ “Васил Левски”, където са получили храна и вода и са изчакали пристигането на друг автобус за Румъния. Още преди обед в неделя, всички пътували в автобуса бяха напуснали територията на страната.
Причините за тежкия инцидент все още се изясняват. Първият завой при спускането от върха е остър и е един от най-опасните участъци в Хаинбоаз. Пътната настилка е била мокра и хлъзгава. Според началника на “Пътна полиция” във В. Търново Николай Иванов две са най-вероятните причини за преобръщането на автобуса. 44-годишният румънски водач или е заспал зад волана, или не е съобразил скоростта, с която е навлязъл в завоя. Шофьорът е бил изпробван за алкохол с дрегер, но пробата е била отрицателна. Той е бил задържан за срок от 24 часа, но сутринта вчера е бил освободен и се е завърнал в Румъния. “По случая има образувано досъдебно производство. Наблюдаващият прокурор е преценил, че към момента няма необходимост да се иска задържането на водача и той е разпитан само като свидетел. Назначена е автотехническа експертиза, която трябва да изясни дали причина за произшествието не е техническа неизправност. Към момента със сигурност можем да кажем, че няма намеса на друго превозно средство, но тепърва ще се установяват точните причини за инцидента”, поясни говорителят на Окръжна прокуратура Катерина Лещакова.
Тежкото произшествие доведе до блокиране на пътния трафик през прохода Хаинбоаз и до километрични опашки от автомобили и камиони.
Пламен КАРАИВАНОВ, сн. РД “ПЗНБ” 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново