Рибар откри човешки скелет в язовир “Ал. Стамболийски”

Публикувано на ср, 11 сеп. 2013
1573 четения

37-годишен риболовец от Ловеч откри човешки скелет на северния бряг на яз. “Ал. Стамболийски” в Сухиндолско землище. Рибарят подал сигнал за открития от него скелет едва на следващия ден в полицейското управление в Павликени.
Полицаите и съдебният лекар направили оглед на мястото. По първоначална информация човешките кости са с давност около 30 години. Назначена е съдебномедицинска експертиза.
Скелетът е бил ориентиран в посока запад-изток. Освен това наблизо около него също имало части от кости. Това навежда на хипотезата, че при падането на водите на язовира може да е изплувало старо гробище от село, залято при изграждането на водоема. Предположението тепърва ще се доказва.
Според историческите справки “Александър Стамболийски” е първият голям язовир в България, построен през 1954 г. по време на бригадирското движение. При изграждането му смъртта си при трудови злополуки намират 103 души.
Разположен е на територията на областите Габрово и Велико Търново. Отстои на 13 км от Сухиндол. Изграден е на мястото на някогашното село Бара, чиито жители са преселени. Днес при спадане водите на язовира могат да се видят на дъното му следи от някогашните постройки, както и кръстът на църквата.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново