Рецидивист обирджия влиза в затвора за 2,8 г.

Публикувано на пт, 13 Дек. 2013
399 четения

2,8 г. затвор при първоначален строг режим ще трябва да изтърпи 42-годишният Тихомир И. от с. Ново село за рекордна серия от единадесет взломни кражби, извършени т.г. От края на март т.г. до 7 юни Тихомир успял да проникне в две постройки в Пушево, четири в с. Момин сбор и пет в родното си Ново село. Част от престъпленията му били извършени в съучастие с Денис М. (18 г.) от Бяла черква и Илиян Ч. (18 г.) от В. Търново. По същото дело двамата получават по 8 месеца затвор условно с тригодишен изпитателен срок.
Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, след като тримата апаши са направили самопризнания. Затова наказанията им са намалени с 1/3.
Тихомир избирал предимно наследствени имоти, чиито собственици ги оставяли дълго без надзор. От къщите, заедно с двамата си помощници, отмъквал ел. проводници, медни съдове, битова техника и др. Прониквали в имотите, като взломявали с помощта на клещи и отвертка входните врати, като в някои от случаите са проявили изключителни умения и ловкост. Серията домови кражби била прекратена в началото на юни, когато собственик на имот в Ново село се оплакал, че неизвестни лица са проникнали в къщата му и са изнесли 58 м кабел, маслен радиатор и медни и месингови предмети. Криминалистите за едно денонощие задържали апаша.
Тихомир има дебело досие с присъди за кражби. Двамата му помощници не са били осъждани. Общата стойност на откраднатите от тримата вещи е оценена на 1685 лв. С решението на съда Тихомир ще плати и 862 лв. имуществени вреди по граждански искове, заведени от трима от потърпевшите собственици на имоти. Решението подлежи на обжалване само за размера на наказанията.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново