Разбиха работилница за фалшиви документи

Публикувано на ср, 5 Дек. 2012
335 четения

Служители на ТЗ БОП разбиха нелегална работилница за фалшиви лични документи. Антимафиотите действали по получена оперативна информация и нахлули в апартамент във Велико Търново. В една от стаите открили компютърна система със специален принтер, с помощта на която се изработвани ментетата. Били намерени фалшифицирани лични карти, свидетелства за управление на МПС, контролни талони към тях, документи за самоличност на лица извън обитателите и ползвателите на жилището. Иззети са били заготовки, материали за принтиране, цветни снимки, лични данни и записи, използвани за изготвяне на фалшификатите. Техническата система за манифактурата се състояла единствено от компютър и принтер, които според разследващи могат да се набавят за около 600 лева. Използван е и специализиран софтуер.
В момента на проверката в работилницата се намирали 39-годишният Р. М. от търновското село Малък чифлик и Т. К. (28 г.) от В. Търново. Малко по-късно в жилището си в старата столица е бил задържан и третият член на групата – 56-годишният Д. Д. Апартаментът, където се намирала работилницата, бил използван за жилищни нужди от близки на един от задържаните, които обаче нямали отношение към престъпната дейност на групата.
Според антимафиоти и прокурори групата нямала изявен лидер. Всеки от тримата мъже поемал част от общата работа – един се занимавал с подоготовката на фалшификатите на компютър, друг с набирането на клиенти, третият имал общи функции. По информация на ТЗ БОП, групата започнала да изработва ментетата от началото на т. г., като е набирала материали и поръчки от различни места в страната. Според антимафоти тримата станали известни в определени криминални кръгове, за да си осигурят възможно най-много поръчки.
Най-опитният фалшификатор от групата бил Д. Д., който не за първи път попада в полезрението на органите на реда. На 13 април т. г., точно на Разпети петък, той е бил задържан при мащабна акция на ГД БОП за изработка на фалшиви банкноти заедно с още седем мъже от София и Кюстендил. Основната част от престъпната дейност се осъществявала в София. Д. Д. получавал поръчки за изработка на фалшиви документи. Открили множество такива, заготовки и техника в жилището, което се намирало до ОД на МВР във В. Търново. Според антимафиотите мъжът се специализирал в изработката на документи и не е печатал фалшиви пари.
Акцията по Великден била ръководена от специализираната прокуратура, поради което Д. Д. лежал близо половин година в ареста в София. Наскоро мярката му била изменена на “парична гаранция” и той се завърнал във В. Търново, като продължил с дейността, но на друг адрес.
Р. М. има криминални регистрации за кражби, но не е осъждан. При обиск в дома му в Малки чифлик антимафиотите открили 4720 къса цигари без бандерол.
По случая е образувано досъдебно производство. Тримата задържани са разпитани пред съдия, след което са освободени. Наложени са им мерки за неотклонение “подписка”. Разследването продължава.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново