Разбиха най-голямата престъпна група за ало измами (снимки)

Публикувано на чт, 18 Апр. 2019
5990 четения

34 лица, свързани с ало мафията, бяха задържани при специализирана полицейска акция, която тази сутрин беше осъществена на територията на горнооряховския кв. “Калтинец”, София и Румъния. Над 150 служители на МВР са участвали в операцията, осъществена от Специализираната прокуратура, ГДНП, Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор, ОДМВР – В. Търново, румънската прокурора. Жандармерия и полиция блокираха рано сутринта горнооряховския квартал. Всички автомобили, които влизаха и излизаха от него, преминаваха през специално КПП.

“Това е най-голямата престъпна група, свързана с телефонните измами. Пет от лицата са задържани в България. Те са от т.нар. ”мулета”. В Румъния също са задържани 6 човека, които са от най-високото йерархично ниво на групата, включително и нейният ръководител. В северната ни съседка са хванати и над 23 лица, които са известни като въртачи. Те набират различни телефони на територията на България и са от най-ниските нива на групата. Задържаните лица са български граждани от цигански произход”, заяви в Горна Оряховица зам.-главният прокурор Иван Гешев, който пристигна в железничарския град заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

До момента има доказателства, че групата е извършила измами за над 2 млн. лв., но в процеса на разследването сумата може да стане още по-голяма. В Румъния са иззети стотици карти и ваучери.

“Всички задържани са добре интегрирани, имайки предвид жилищата, които обитават. Иззети са шест супер луксозни автомобила, които най-вероятно не са купени със социалните помощи, които вземат. Пожелавам на всички български граждани да имат такъв стандарт. Дано някога и аз да го постигна. Лошото е, че този стандарт най-вероятно се дължи на откраднатите пари от българските пенсионери”, коментира Гешев. Той уточни, че са иззети огромен брой доказателства. Прокуратурата ще прецени на кои лица ще бъде повдигнато обвинение. Очаквам да реагират, както повечето задържани и обвиняеми – да се оплачат от условията, да обяснят, че е политическа поръчка и да започнат да пишат до писма до медиите по темата, допълни Гешев.

Още 5-6 са подобните престъпни групи, които действат на територията на страната, уточниха от полицията и прокуратурата.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново