Разбиха най-голямата и модерна нарколаборатория в областта(СНИМКИ)

Публикувано на нд, 18 окт. 2020
1087 четения

Най-голямата модерно оборудвана нарколаборатория на територията на област Велико Търново беше разкрита в Горна Оряховица след съвместна работа на Областната дирекция на МВР във Велико Търново, Оръжната прокуратура в старата столица и Районната прокуратура в Горна Оряховица. При нея са открити 14 килограма суха листна маса на стойност около 70 000 лева. Задържани са две лица.
Тайната лаборатория била разположена в помещения на площ около 300 кв. м. в индустриалната зона в близост до квартал “Гарата” в железничарския град. Преди време мястото било цех за пилешки разфасовки, но сега е отдадено под наем. “Бяхме получили информация, че лица от София и Велико Търново отглеждат марихуана в специални помещения, които са обособени като оранжерия. Създадена беше необходимата организация и около 20 часа в събота в момент на работата си бяха задържани две лица”, поясни старши комисар Димитър Машов, директор на ОД на МВР – Велико Търново. Единият от задържаните е от София на 32 г., известен е на полицията, но не е осъждан. Другото лице е от Арбанаси, на 30 г., не е криминално проявено.
Старши комисар Машов съобщи още, че дрогата е отглеждана в няколко халета. Едното било приспособено за сушене на готовата продукция, а другите били оборудвани със специална апаратура за цялостен цикъл за отглеждане на канабис. Осигурено било капково напояване, климатици, влагоабсорбатори, лампи, уреди за измерване на температурата и за поддържане на влажността.
По думите му наркооранжерията в Горна Оряховица е действала от около 6 месеца. Все още няма яснота къде е пласирана дрогата.
Двамата наркопроизводители са в ареста за 24 часа. Тепърва прокуратурата ще решава дали да удължи срока на задържане до 72 часа и дали ще иска от съда налагане на постоянна мярка задържане под стража. “Предстои привличане на лицата в качеството им на обвиняеми. За засяване и отглеждане на растения от рода на конопа наказанието е от 2 до 5 години затвор и глоба от 5000 до 10 000 лева, а за държане на наркотични вещества с цел разпространението им наказанието е от 2 до 8 години”, заяви наблюдаващият прокурор Катерина Лещакова.
“Операцията по разкриването на нарколабораторията е резултат от действията ни в изпълнение указанията на главния прокурор Иван Гешев за решителни мерки срещу разпространението на наркотични вещества. Само за една седмица това е третият град в областта, след Павликени и Бяла черква, в който беше разкрита наркооранжерия. Тези действия са решителни и ще продължат и занапред”, заяви окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов, който също дойде на място.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ и ОД на МВР

loading...
Пътни строежи - Велико Търново