Районният съд във В. Търново отваря врата за граждани в Деня на юриста

Публикувано на вт, 16 Апр. 2013
398 четения

Районен съд – Велико Търново, отваря врата за всички граждани на 16 април – Деня на Конституцията и юриста. От 9 до 15 часа жителите на старата столица ще могат да разгледат съдебните зали, деловодството и всички помещения, свързани с работата на храма на Темида. Те ще могат да зададат и своите въпроси към магистратите от гражданските и наказателните отделения. По идея на председателя на ВТРС съдия Младен Димитров студенти ще разиграят възстановка на реален съдебен процес по наказателно дело. В ролите на прокурори, магистрати, адвокати и подсъдими ще влязат студенти от специалност “Право” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Ученици от Хуманитарна гимназия ще отразяват процеса, като най-добрият репортаж ще бъде качен на страницата на съда.
В Деня на юриста ще отвори вратите си за граждани и Окръжна прокуратура в старата столица, а държавните обвинители ще дават разяснения за своята работа.
С редица мероприятия ще отбележат своя професионален празник и около четиридесет членове на великотърновското дружество на Съюза на юристите в България.
На 16 април 1879 г. Учредителното събрание приема Търновската конституция. С решение на Министерски съвет от 1991 г. датата официално е обявена за Ден на Конституцията и юриста.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново