Пуснаха под парична гаранция мъжете, обвинени в купуване на гласове в Горнооряховско

Публикувано на пн, 4 Ное. 2019
4093 четения

Съдът в Горна Оряховица наложи мярка “парична гаранция” на две от лицата с повдигнати обвинения във връзка с търговия на гласове, а на третото – “подписка”, въпреки че прокуратурата в железничарския град поиска и тримата да бъдат задържани под стража. Мъжете от Петко Каравелово, Драганово и Първомайци бяха арестувани на 1 ноември за организирано купуване на гласове за кандидат за кмет на община Горна Оряховица, като предлаганите суми варирали от 30 до 100 лева за глас.

38-годишният Тодор Тодоров от село Първомайци обясни в съдебната зала, че не знае защо са го арестували. Той призна, че познава другия задържан Мустафа Мустафов, известен като Маджара, на когото е помагал, но двамата не са говорили, че ще купуват гласове. Според Димитър Димитров, адвокат на Тодоров, няма основание той да се укрие, защото има малко дете на два месеца, за което трябва да се грижи. Съдът реши на младия баща да бъде наложена мярка “парична гаранция”, която е в размер на 800 лв.

Най-атрактивен в съдебната зала беше 65-годишният Мустафа Мустафов. Той заяви, че не е открит при жена си в Петко Каравелово, защото има много гаджета, при които отсяда. Мустафов обясни, че се е срещал със Симон Милков, който му се представил като Милко. “Свърза се с мен и ми каза, че има списък с 300 човека, поиска да го свържа с човек, който иска да ги купи. За тази работа щял да даде на мен и на Тодор по 2000 лв. Аз не повярвах на 99 %, но си казах, че може да изскочи заек. Гледам го, че е шушумига, но реших да го “клатя”, за да може да му взема парите. Аз съм тарикат на тарикатите, познавам целия град и знам кой на какво е способен. Този простак ми го изпрати бащата на Виктор Азманов”, заяви в залата  Мустафов. Съдебният състав и на него наложи мярка “парична гаранция”, която е в размер на 1500 лв.

Третият задържан за купуване на гласове е 56-годишният Абдула Мюмюнов от село Драганово. Той заяви, че искането да бъде задържан под стража е неоснователно и поиска да му бъде наложена мярка “подписка”, защото е диабетик и по два пъти на ден трябва да му се бие инжекция с инсулин. Мюмюнов призна, че се е срещал с непознат, който му предложил да се занимава с купуване на гласове, но той отказал, защото не му се занимава с глупости. Съдът уважи искането му и получи мярка “подписка”. Веднага след като чу решението на магистратите Албдула получи диабетична криза и беше откаран с линейка в спешния център.

И при тримата решението на съда в Горна Оряховица може да бъде обжалвано пред Окръжния съд във В. Търново.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ          

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново