Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу свещеника, поръчал да запалят къща на роднини

Публикувано на чт, 3 юли 2014
427 четения

Районна прокуратура – Г. Оряховица, внесе обвинителен акт срещу архиерейския наместник на Свищов Димитър Андонов, който бе задържан преди около година за поръчителство на палеж. Въпреки че разследването е наблюдавано от държавното обвинение в железничарския град, делото ще бъде разглеждано в Свищов.
Свещеникът бе обвинен от прокуратурата, че е поръчал палежа на къщата на бившите си тъст и тъща Александър и Величка Узунови в село Янтра. Пожарът бил замислен като отмъщение за това, че дъщеря им напуснала свещеника и дръзнала да търси правата си в съда над семейното имущество.
Според държавното обвинение, Андонов е платил 330 лв. на 58-годишен мъж от Свищов да изпълни престъпния замисъл. Според разследването двамата заедно са посетили с. Янтра и планирали първоначално имотът да бъде запален около 24 май м.г., когато Андонов е щял да има сигурно алиби. Попът инструктирал наетия от него човек как точно да направи пожара със смес от нафталин и бензин. Това обаче не се случило и човекът, който трябвало да драсне клечката, внезапно се отказал. Уплашил се, че може да стане причина за смъртта на възрастните хора и разказал всичко на полицията. Така свещеникът бе закопчан от униформени служители и още на следващия ден му бе повдигнато обвинение за приготовление на палеж.
Първоначално съдът в Г. Оряховица остави свещеника в ареста, но след три месеца той бе пуснат на свобода срещу гаранция от 500 лева. Обвинителният акт срещу него е за деяние по чл. 356 от НК и ако бъде признат за виновен, попът може да получи от 3 до 8 г. затвор.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново