Пращат на съд мъж с отнета книжка, излъгал, че я загубил

Публикувано на чт, 3 юли 2014
935 четения

Прокуратурата повдигна обвинение на 39-годишен мъж от Златарица за подаване на невярна информация в официален документ.
Работата по случая започнала в края на м. г. На 9 декември В. С. отишъл в “Пътна полиция” във Велико Търново, за да му бъде издадена нова шофьорска книжка. Заявил, че е загубил своята при пътуване зад граница и спешно му трябва нов документ, за да може да шофира. Попълнил необходимата декларация и я подал на гише в полицията.
Служителите в сектора обаче се усъмнили в обяснението му и решили да го проверят. Направили справки и установили, че мъжът е пътувал в Гърция и се е върнал малко преди да подаде декларацията за изгубената книжка. Бил извършил нарушение на правилата за движение в южната ни съседка, гръцките полицаи му съставили акт и му взели свидетелството за управление на МПС.
Подобна практика е обичайна за много от държавите в ЕС, като се гарантира, че шофьорът ще плати наложената му санкция, преди да напусне границите на страната. Тъй като наложената глоба била голяма, В. С. сметнал, че ще е по-изгодно да зареже книжката си там и да плати за издаване на нова в България под претекст, че я е загубил. След като шмекеруването му било разкрито, прокуратурата му е повдигнала обвинение по чл. 313 от НК и ако бъде признат за виновен от съда, може да получи до 3 г. затвор и до 300 лв. глоба.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново