Пожарникари спасиха автобус с туристи от пропадане край Преображенския манастир

Публикувано на пн, 3 Ное. 2014
633 четения

Служители на РД “Пожарна безопасност и защита на населението” спасиха от пропадане автобус с туристи в района на Преображенския манастир.
В събота туристическа група от около 15 души от Обзор пътувала към светата обител. Поели по тесния и стръмен път към манастира, но шофьорът забелязал паднало на платното дърво и направил опит да го заобиколи. При маневрата, автобусът поднесъл и задната му част излязла от шосето и гумите затънали в пръста. Опитите на водача да извади машината от калния капан били неуспешни, а превозното средство застрашително започнало да се накланя към стръмния склон край пътя.
Уплашен, че автобусът може да пропадне в гората отдолу, шофьорът незабавно извел всички пътници навън и се обадил на тел. 112 с молба за помощ. На място бил изпратен екип от трима спасители от група “Спасителни дейности” в Г. Оряховица. На място отишъл и лично началникът на РД “ПБЗН” Красимир Кръстев.
В началото спасителите се опитали да укрепят участъка, в който бил затънал автобусът, с идеята машината да излезе на собствен ход. Усилията им останали без успех, което ги принудило да потърсят друг начин. Бил докаран специализиран влекач “Татра”, с помощта на който автобусът бил успешно изтеглен.
“Пътниците търпеливо изчакаха отстрани, докато приключим. Не е имало някаква реална опасност за живота им, но можеше да стане голяма беля, ако автобусът се бе свлякъл в гората. Тези машини имат в резервоарите си между 200 и 400 литра дизелово гориво и ако то се бе разляло сред дърветата, като нищо можеше да се стигне до горски пожар”, разказа Кръстев пред екипа ни. За щастие, всичко приключило благополучно и туристите продължили пътуването си към манастира.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново