Пожар избухна в четвърти корпус на университета

Публикувано на ср, 26 Февр. 2014
992 четения

Пожар унищожи книги и мебели в сградата на четвърти корпус на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” (бившия Медицински колеж). Инцидентът станал около 13 ч. в библиотеката на Стопански факултет, на втория етаж на постройката. Студенти забелязали да излиза гъст дим от помещението. Незабавно бил подаден сигнал на тел. 112 и на място били изпратени два противопожарни автомобила с екип от огнеборци, които още с пристигането си евакуирали всички студенти, преподаватели и служители от сградата. Не е имало паника при евакуацията, няма и пострадали хора при произшествието. Причина за инцидента е късо съединение в климатик в библиотеката. По самата сграда не са нанесени щети, но все още не е ясно колко големи са пораженията в самото помещение.
”Пожарът е тръгнал от климатика, който буквално е гръмнал. Защо е дал дефект, не е ясно, но устройството е монтирано преди по-малко от година. Огънят веднага е обхванал лавиците в единия ъгъл и книгите там са унищожени. Пожарникарите се опитаха да изнесат колкото се може повече от томовете, преди да ги обхванат пламъците. Няма повод за притеснения, учебните занятия ще продължат да се провеждат нормално. Тъй като коридорите са били изпълнени с токсичен дим от горенето, за всеки случай ще помолим експерти от РИОКОЗ да замерят нивата, за да е сигурно, че няма да бъде застрашено здравето на студентите и преподавателите. Използвам възможността да благодаря на пожарникарите за изключително бързата им реакция и професионалното изпълнение на задълженията им”, заяви пред “Янтра ДНЕС” деканът на Стопански факултет проф. Байко Байков. Той допълни, че не знае дали има сключена застраховка за сградата и намиращото се в нея имущество.
Студентите и преподавателите посрещнаха спокойно станалото, част от тях тихо обсъждаха случилото се пред сградата, а други се възползваха от прекъсването на занятията и се прибраха по домовете си.
Конкретната причина за инцидента и щетите са в процес на изясняване.
Пламен КАРАИВАНОВ, сн. Даниел ЙОРДАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново