Половин година след инцидента няма повдигнати обвинения за смъртта на момчето, убито от футболна врата

Публикувано на ср, 8 Ян. 2014
749 четения

Половин година след инцидента в СОУ “Вела Благоева”, в който стара футболна врата уби 8-годишния Красимир Атанасов, прокуратурата все още не може да посочи кой следва да носи наказателна отговорност за трагедията, почернила Деня на детето 1 юни. Още тогава държавното обвинение започна досъдебно производство по чл. 123 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост. По информация на говорителя на ОП – В. Търново, прокурор Катя Лещакова, към днешна дата делото все още не е прекратено, но продължава да се води срещу “неизвестен извършител”. Какви точно действия по разследването отнемат на прокуратурата толкова време не е ясно, като към момента държавното обвинение не може да се произнесе с категоричност дали в случая със смъртта на Красимир е следствие на нелепо стечение на обстоятелствата, или става дума за проявена престъпна небрежност.
На 1 юни Красимир играел с други момчета футбол на външна площадка в училището. На игрището имало стара футболна врата без подпори, която била подпряна на оградната мрежа. Вероятно от по-силен удар с топка вратата се е килнала напред и се стоварила върху Красимир. Тежката напречна греда разбила черепа на момчето и то издъхнало на място.
След случая кметът на В. Търново Даниел Панов нареди извънредни проверки на безопасността на сградния фонд и игрищата във всички училища в общината. Само след една седмица формираната по случая комисия констатира общо 103 нередности в инспектираните учебни заведения, които потенциално застрашават живота на учениците и персонала. Бе даден тридневен срок те да бъдат отстранени. В същото време от прокуратурата заявиха, че ще изискат необходимата документация, за да се изясни дали Общината или самото училище следва по закон да носят отговорност за стопанисването на фаталната площадка, но изводите от въпросния анализ не са оповестени и до ден днешен.
Родителите на Красимир бяха категорични, че няма да оставят нещата така и ще търсят съдебна отговорност от виновните. Докато разследващите органи не стигнат до някакъв резултат по започнатото досъдебно производство, остава неясно към кого точно майката и бащата на загиналото момче следва да предявят своите искове.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново