Полицията разследва умишлен палеж на автобус, експлодирал на паркинг

Публикувано на пн, 10 Февр. 2014
1049 четения

Пожар и експлозия на стар автобус с пропан бутан-инсталация уплаши сериозно великотърновци минути след полунощ в събота. Серия от тътени и съскане, подобно на звука на изтичащ газ, се чуха откъм бившото военно депо на Строителни войски на ул. “Георги Измирлиев”. Експлозиите бяха последвани от огнено зарево и огромен стълб от пламък, който се издигна на десетки метри в нощното небе и бе видим от километри разстояние.
Първоначалните слухове бяха, че става дума за експлозия на бензиностанция или някое от промишлените предприятия в района на Дълга лъка. Впоследствие се оказа, че се е запалил стар автобус, собственост на фирмата за пътнически превози на Пламен Атанасов.
Машината “Граф унд Щифт” е произведена в Австрия през 1992 г. Била закупена с инсталация за пропан-бутан, съхраняван в няколко газови бутилки на покрива на превозното средство. Автобусът се оказал нерентабилен заради чести технически проблеми и през август м.г. превозвачът го спрял от движение.
Сигнал за инцидента е постъпил в пожарната служба около 5 минути след полунощ и на място незабавно са изпратени два противопожарни автомобила с четирима огнеборци. При пристигането им автобусът бил обхванат от пламъци, а една от газовите бутилки, дълга повече от 3 м, буквално се разцепила. Изтичащият под налягане пропан-бутан създал пламък с височина над десет метра.
“В такава ситуация е невъзможно да бъде загасен. Просто трябва това, което е в бутилката, да изгори докрай. Важното е, че няма пострадали хора”, обясни началникът на ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Йордан Йорданов. По думите му, независимо от страховито изглеждащите пламъци и експлозии, инцидентът не е създал реална опасност за живеещите в кв. “Бузлуджа”.
По време на инцидента в относителна близост до горящия автобус е бил само пазачът на паркинга, който не е пострадал. След намесата на пожарникарите са спасени и повече от 10 автобуса, които са били на същото място. Пожарът е нанесъл щети и по паркиран в съседство автобус “Ман”, който също е бил спрян от движение.
Причините за инцидента все още се изясняват. Първоначално собственикът Пламен Атанасов предполагал, че може пожарът да е предизвикан от клошари, които често се навъртали в района на бившето военно поделение. Не изключвал възможността някой от тях да е влязъл в стария автобус и да е запалил огън да се стопли. Извършеният от полицията повторен оглед на следващия ден обаче показал, че тази версия е малко вероятна. Криминалистите открили парче от парцал, напоено със запалителна течност между предната дясна гума и калника.
Това е “класически” метод при палеж на превозно средство, но в конкретния случай се оказал неуспешен – имало само следи от обгаряне по калника. Това принудило подпалвачите да разбият вратите на автобуса и да запалят огън отвътре. Пламъците постепенно нагрели покрива, върху който се намирали газовите бутилки и последвала експлозия.
“Със сигурност можем да говорим за умишлен палеж. Кой обаче го е направил трябва да кажат разследващите органи. Аз мога да се съмнявам във всеки, но не мога да обвиня никой. Не знам дали е опит за сплашване – не се чувствам уплашен и ще продължа работата си. Унищожен е стар автобус, който не се ползва и това няма да попречи на дейността ни”, сподели пред “Янтра ДНЕС” Атанасов. Той допълва, че ще монтира камери за видеонаблюдение на паркинга, за да се възпрепятстват подобни посегателства за в бъдеще.
От полицията са образували досъдебно производство за палеж, но към момента няма заподозрени и задържани лица.
Пламен КАРАИВАНОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново