Полиция тараши магазин за дрехи менте, карат собственика в Спешна помощ

Публикувано на ср, 29 окт. 2014
3331 четения

Служители на “Икономическа полиция” удариха търговски обекти в региона, занимаващи се с продажба на реплики на маркови спортни стоки. В понеделник полицаи са нахлули в подобен магазин в центъра на Горна Оряховица. Търговският обект се намира на първия етаж на ГУМ и от години е известен на жителите на града с предлаганите евтини тениски, анцузи и якета, носещи логата на скъпи световни марки. Служителите на реда са преровили стоката и са конфискували част от нея. Според свидетели на акцията, собственикът на магазинчето е присъствал по време на обиска и не е възпрепятствал работата на полицията. Вероятно от стреса от акцията обаче получил болки в сърцето и се наложило да бъде откаран в “Спешна помощ”.
По информация на полицията са извършени претърсвания и изземвания в още един търговски обект на територията на областта, но към момента от МВР не посочват кой е той. Конфискуваната от него стока била значително повече, но вчера разследващите още не бяха изчислили точния размер на иззетите продукти.
От Районна прокуратура – Г. Оряховица поясниха, че акцията все още е на ниво проверка за престъпление по чл. 172б от НК. Въпросният текст предвижда до 5 г. затвор и до 5000 лв. глоба за търговци, използващи марка без съгласието на притежателя на изключителното право върху нея. Вчера още нямаше образувано досъдебно производство във връзка с акцията, нито пък имаше повдигнати обвинения.
Продажбата на евтини реплики на маркови стоки е масова практика на територията на цялата страна, а търговците не правят сериозни опити да прикриват дейността си. Напоследък се наблюдава бум на предлагането на китайски ментета на дрехи и аксесоари и през социалната мрежа “Фейсбук”. Според наши източници, настоящият удар на “Икономическа полиция” по двата обекта е произтекъл от сигнал на представителство на известна марка дрехи в София. Проверки по линия на това оплакване се извършвали в цялата страна, а не само в област В. Търново. Полицаите се интересували единствено от предлагани имитации на тази марка.
Пламен КАРАИВАНОВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново